Τετάρτη, 24 Απρ.
23oC Αθήνα

Ταλιμπάν πίσω από το μακελειό στο Πακιστάν: “Στόχος μας ήταν Χριστιανοί” – 65 νεκροί και 280 τραυματίες – ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ

Ταλιμπάν πίσω από το μακελειό στο Πακιστάν: “Στόχος μας ήταν Χριστιανοί” – 65 νεκροί και 280 τραυματίες – ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ

Στους 65 ανέρχονται οι νεκροί ενώ τουλάχιστον 280 άνθρωποι τραυματίστηκαν, κυρίως γυναίκες και μικρά παιδιά, από την επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε σήμερα το απόγευμα στο δημόσιο Πάρκο Γκουσλάν-ε-Ικμπάλ της Λαχόρης. Οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την ευθύνης της επίθεσης.

 Μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση αυτή. Η αστυνομία ανέφερε ότι δεν έχει αποσαφηνιστεί αν οι δράστες στόχευαν τη μικρή χριστιανική κοινότητα του Πακιστάν που σήμερα γιόρταζε το Πάσχα.
“Όταν έγινε η έκρηξη, οι φλόγες πετάχτηκαν τόσο ψηλά που ξεπέρασαν σε ύψος τα δέντρα και είδα ανθρώπους να εκτινάσσονται στον αέρα”, είπε ο Χάσαν Ιμράν, ένας κάτοικος της πόλης που είχε βγει για βόλτα στο πάρκο.
Ένας αξιωματούχος των υπηρεσιών υγείας, ο Σαλμάν Ραφίκ, είπε ότι οι τραυματίες ξεπερνούν τους 280. “Πολλοί χειρουργούνται αυτήν την ώρα και φοβόμαστε ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί σημαντικά”, πρόσθεσε. Τουλάχιστον 50 από τους τραυματίες είναι παιδιά. 

 Τα περισσότερα από τα θύματα ήταν γυναίκες και παιδιά επειδή η επίθεση σημειώθηκε στην έξοδο του δημόσιου Πάρκου Γκουσλάν-ε-Ικμπάλ, σε απόσταση μερικών μέτρων από την παιδική χαρά. Στις εικόνες που προβλήθηκαν από τα τοπικά τηλεοπτικά κανάλαια, γυναίκες και παιδιά κλαίνε και ουρλιάζουν ενώ αστυνομικοί, περαστικοί και μέλη των σωστικών συνεργείων προσπαθούν να μεταφέρουν τους τραυματίες σε ασθενοφόρα και ιδιωτικά αυτοκίνητα. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι μόλις κατακάθισε η σκόνη είδαν ανθρώπινα μέλη σκορπισμένα στον χώρο στάθμευσης του πάρκου.

 Μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση που, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, πραγματοποιήθηκε από έναν βομβιστή αυτοκτονίας.
“Προφανώς πρόκειται για επίθεση αυτοκτονίας (…) Το πάρκο ήταν γεμάτο αυτήν την Κυριακή”, είπε ένας αξιωματικός της αστυνομίας, ο Χάιντερ Άσραφ, καθώς η χριστιανική κοινότητα της Λαχόρης γιόρταζε το Πάσχα.

Στην περιοχή του πάρκου Γκουσλάν-ε-Ικμπάλ αναπτύχθηκαν στρατιώτες για να ελέγξουν το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί εκεί. Σημειώθηκαν μικροσυγκρούσεις με οργισμένους συγγενείς ανθρώπων που βρίσκονταν στο πάρκο την ώρα της επίθεσης.

Ο Τζάβεντ Άλι, ένας κάτοικος της Λαχόρης το σπίτι του οποίου βρίσκεται απέναντι ακριβώς από το πάρκο, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι άκουσε “μια τεράστια έκρηξη” και τα παράθυρα έσπασαν. “Όλα έτρεμαν, ακούγονταν κραυγές και παντού υπήρχε σκόνη. Δέκα λεπτά αργότερα, μπόρεσα να βγω έξω. Στον τοίχο του σπιτιού μας υπήρχαν ανθρώπινες σάρκες. Οι άνθρωποι έκλαιγαν, άκουγα τις σειρήνες των ασθενοφόρων”, είπε.
Το πάρκο, όπου είχε πάει και ο ίδιος λίγες ώρες νωρίτερα, “ήταν γεμάτο από κόσμο λόγω του Πάσχα, υπήρχαν πολλοί χριστιανοί εκεί. Είχε τόσο πολύ κόσμο που είπα στην οικογένειά μου να μην πάμε κι εμείς”, κατέληξε.

Ανέλαβαν την ευθύνη οι Ταλιμπάν

Ένα παρακλάδι των Ταλιμπάν, η οργάνωση Τζαμαάτ-ουλ-Αχράρ, ανέλαβε απόψε την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας στη Λαχόρη, όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 65 άνθρωποι, τονίζοντας ότι ο στόχος της ήταν η μικρή χριστιανική κοινότητα του Πακιστάν.

“Ο στόχος ήταν οι χριστιανοί” ανέφερε ένας εκπρόσωπος της οργάνωσης, ο Εχσανουλάχ Εχσάν. “Θέλαμε να στείλουμε αυτό το μήνυμα στον πρωθυπουργό Ναουάζ Σαρίφ, ότι μπήκαμε στη Λαχόρη. Μπορεί να κάνει ό,τι θέλει αλλά δεν θα καταφέρει να μας σταματήσει. Οι βομβιστές αυτοκτονίας μας θα συνεχίσουν αυτές τις επιθέσεις”, είπε.
Οι ακραίοι ισλαμιστές του Πακιστάν βάζουν συχνά στο στόχαστρο τους χριστιανούς και άλλες θρησκευτικές μειονότητες της χώρας αυτής την τελευταία δεκαετία. Οι χριστιανοί από την πλευρά τους κατηγορούν την κυβέρνηση ότι κάνει ελάχιστα πράγματα για να τους προστατεύσει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε