Τετάρτη, 24 Απρ.
25oC Αθήνα

500.000 νεκροί από τον φονικό σεισμό στην Αϊτή

Εικόνες Καταστροφής.... ΦΩΤΟ REUTERS
Εικόνες Καταστροφής.... ΦΩΤΟ REUTERS

Η ένταση του σεισμού ήταν ίση με την έκρηξη αρκετών ατομικών βομβών σύμφωνα με τους επιστήμονες. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται θαμμένοι στα συντρίμμια. Σε εξέλιξη διεθνής κινητοποίηση για την παροχή βοήθειας.

Μεγάλες είναι οι “πληγές” που άφησε στην Αϊτή ο σεισμός των 7 Ρίχτερ. Οι αρμόδιοι κάνουν έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να αποτυπώσουν τα προβλήματα και να έχουν μία πρώτη εκτίμηση της καταστροφής.

Το προεδρικό μέγαρο και το κοινοβούλιο υπέστησαν τεράστιες ζημιές, ενώ μεγάλα κτίρια, γραφεία, πρεσβείες, καταστήματα, νοσοκομεία και σχολεία κατέρρευσαν από τον σεισμό 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε την πρωτεύουσα της Αϊτής το βράδυ της Τρίτης [23:53 ώρα Ελλάδας].  

Ο πρώτος απολογισμός

Η χώρα και κυρίως η πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς είναι αντιμέτωπη με το απόλυτο χάος, καθώς τα περισσότερα κτίρια έχουν κυριολεκτικά ισοπεδωθεί και έχουν αποκλείσει τους δρόμους. Υπολογίζεται ότι περίπου 2,5 εκατ. άνθρωποι κατοικούν εκεί.
 
Ο πρωθυπουργός της Αϊτής, Ζαν-Μαξ Μπελρίβ  έκανε λόγο για 100.000 νεκρούς.
 “Τα κτίρια καταστράφηκαν σε τέτοιο βαθμό καθώς και ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα που πραγματικά δεν ξέρω που μπορεί να είναι όλοι οι άνθρωποι που βρίσκονταν εκεί” ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Δραματικές είναι και οι μαρτυρίες όσων βρίσκονται εκεί σε ξένα ΜΜΕ. Αρκετοί αναφέρουν ότι όσοι επέζησαν κυκλοφορούν στους δρόμους συγκλονισμένοι χωρίς να ξέρουν που να απευθυνθούν, καθώς τα νοσοκομεία έχουν γίνει συντρίμμια. Οι Γιατροί χωρίς Σύνορα ανέφεραν ότι από τα τρία κέντρα που έχουν στη χώρα κανένα μέχρι στιγμής δεν είναι σε θέση να λειτουργήσει εξαιτίας των καταστροφών που έχουν υποστεί.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου, δεκάδες άνθρωποι μπήκαν στο κτίριο του σουπερ μάρκετ που έχει καταρρεύσει μερικώς και το λεηλάτησαν, ενώ ο ΟΗΕ ανέφερε ότι η μεγαλύτερη φυλακή της χώρας κατέρρευσε και αρκετοί κρατούμενοι διέφυγαν. 

Πολλά πτώματα, αλλά και τραυματίες παραμένουν στους δρόμους στα βόρεια της πρωτεύουσας, σύμφωνα με αξιωματούχους, και οι περισσότεροι δρόμοι της πόλης έχουν γεμίσει από ανθρώπους που πέρασαν εκεί τη νύχτα, αφού τα σπίτια τους καταστράφηκαν. Το νερό όπως και το ηλεκτρικό έχουν διακοπεί.  

Σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό περίπου 3 εκατ. άνθρωποι έχουν επηρεαστεί από τον καταστροφικό σεισμό και εκφράζονται φόβοι ότι τα θύματα θα ανέλθουν σε εκατοντάδες χιλιάδες. Σύμφωνα με ξένα πρακτορεία, 50 Γάλλοι πολίτες αγνοούνται.

Στο 5οροφο κτίριο του ΟΗΕ που κατέρρευσε βρίσκονταν 100-150 εργαζόμενοι που αγνοούνται. Μέχρι στιγμής οι αναφορές κάνουν λόγο για 3 νεκρούς Ιορδανούς ειρηνευτές, 4 Βραζιλιάνους, ενώ 8 Κινέζοι θάφτηκαν στα συντρίμμια και ακόμη 10 αγνοούνται. Πρόκειται ίσως για την μεγαλύτερη καταστροφή που έχει υποστεί στην ιστορία του ο ΟΗΕ, ενώ και ο επικεφαλής του οργανισμού στη χώρα θεωρείται ότι είναι ανάμεσα στους νεκρούς.
 
Η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε ότι τα γραφεία της στην Πορτ-ο-Πρενς κατέρρευσαν μετά το σεισμό προσθέτοντας ότι διακριβώθηκε ότι είναι ασφαλείς “οι περισσότεροι” εργαζόμενοί της.

Στη Νέα Υόρκη, ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι μουν δήλωσε ότι “η καρδιά του βρίσκεται στο πλάι του λαού της Αϊτής” μετά το σεισμό, αλλά “και τα πολλά στελέχη των Ηνωμένων Εθνών που υπηρετούν εκεί”.  
 
Περίπου διακόσιοι άνθρωποι αγνοούνται όταν το ξενοδοχείο που διέμεναν, ένα από τα μεγαλύτερα και πολυτελέστερα του Πορτ ο Πρενς κατέρρευσε.

Διεθνής βοήθεια σε εξέλιξη. Μεγάλη κινητοποίηση για να ανακουφιστούν τα θύματα. 

Ο πρόξενος της Αϊτής στην Αθήνα Λεμπρέμ Ιβελκ μιλώντας στο NewsIt.gr δήλωσε ότι αμέσως και το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, και ο Δήμος της Αθήνας, αλλά και πολλές Μη Κερδοσκοπικές Οργανώσεις εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους να στείλουν στην Αϊτή φαρμακευτικό υλικό και ρουχισμό. Ο Δήμος Αθηναίων ανακοίνωσε ότι θα στείλει φάρμακα και ρούχα προκειμένου να βοηθήσει τον λαό της Αϊτής.

 Από το πρωί δεκάδες φοιτητές αλλά και μετανάστες  από το πολύπαθο νησί έφτασαν στο προξενείο προκειμένου να μάθουν νέα για τους δικούς τους, ωστόσο, όπως εξήγησε ο πρόξενος «η επικοινωνία είναι εξαιρετικά δύσκολη, το ίδιο και οι μεταφορές, αφού τα πάντα εκεί έχουν δυστυχώς ισοπεδωθεί». Μέχρι στιγμής, όπως αναφέρει ο πρόξενος, δεν έχουν αναφερθεί Έλληνες τουρίστες ή επισκέπτες στο νησί.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα δώσει 3 εκατ. ευρώ ως μία πρώτη έκτακτη βοήθεια στην Αϊτή. Ο ΟΗΕ είπε ότι αποδεσμεύει 10 εκατ. δολάρια σε βοήθεια για την Αϊτή.

Οι ΗΠΑ μετά το διάγγελμα του προέδρου Ομπάμα ανακοίνωσαν ότι θα στείλουν 72 διασώστες και έξι εκπαιδευμένους σκύλους προκειμένου να βοηθήσουν τις έρευνες και το Πεντάγωνο είπε ότι προετοιμάζει στρατό για να βοηθήσει. Δύο C-130 της ακτοφυλακής πετούν στην περιοχή προκειμένου να κάνουν έναν πρώτο απολογισμό και να οργανώσουν την βοήθεια που θα σταλεί τις επόμενες 72 ώρες. 

Τα πλοία του πολεμικού ναυτικού στην Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ έχουν πάρει εντολές να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα για να επέμβουν, ενώ ένα αμερικανικό πλοίο-νοσοκομείο καταπλέει στην χώρα προκειμένου να αναλάβει τους τραυματίες.

Η Γαλλία ανακοίνωσε ότι στέλνει τρία αεροσκάφη με ανθρωπιστική βοήθεια και 120 Γάλλους διασώστες και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Μπερνάρ Κουσνέρ μίλησε για “πλήρη καταστροφή της πρωτεύουσας” . Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Γκόρντον Μπράουν είπε ότι η χώρα του είναι “έτοιμη να προσφέρει όποια ανθρωπιστική βοήθεια ζητηθεί” και ομάδα Βρετανών που θα παράσχει βοήθεια στους επιζώντες ετοιμάζεται να απογειωθεί από το αεροδρόμιο του Γκάντγουϊκ όταν καθαριστεί από το χιόνι.

Ομάδες διασωστών που θα βοηθήσουν στον απεγκλωβισμό των θυμάτων στέλνουν η Ισλανδία, το Μεξικό, ο Καναδάς, η Βενεζουέλα, η Κίνα, το Ισραήλ και η Χιλή. 

Στη Ρώμη, ο πάπας Βενέδικτος έκανε έκκληση για διεθνή παροχή βοήθειας και είπε ότι η καθολική εκκλησία θα κινητοποιήσει όλα τα δίκτυα της προκειμένου να ανακουφίσει τα θύματα.

Δείτε τις εικόνες που μετέδωσε το Sky News από την κατάσταση που επικρατεί στην Αϊτή. 

 
ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΟΙ

“Δεν πρέπει να περιμένουμε τσουνάμι, αν ήταν να γίνει θα είχε γίνει, αλλά αν σημειωθούν βροχές τότε να περιμένουμε και άλλα φαινόμενα στην περιοχή όπως κατολισθήσεις ή ισχυρούς μετασεισμούς”, δηλώνει στο NewsIt o καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών  του ΕΜΠ, Παναγιώτης Καρύδης.
“Ο σεισμός αυτός μας θυμίζει πολύ τους δικούς μας σεισμούς, ιδιαιτέρως της Πάρνηθας και της Καλαμάτας, ή όπως ο περσινός της Λ΄Άκουίλα, γιατί τα κτίρια έπεσαν μέσα στην κάτοψή τους, δεν κατέρρευσαν δηλαδή αριστερά ή δεξιά, και αυτό σημαίνει ότι θα μετρήσουμε πάρα πολλά εγκλωβισμένα θύματα.
Το μόνο μέσω που μπορεί να σώσει είναι η σωστές αντισεισμικές κατασκευές και η σωστή συντήρησή τους. Δυστυχώς, όμως ένας σεισμός χτυπάει χαμηλότερα στρώματα, όπως και στην περίπτωση της ΑΙΤΗ,  που δεν έχουν την οικονομική άνεση να μείνουν σε αντισεισμικά σπίτια”.

“Δεν πρέπει να ανησυχούμε για ντόμινο, δηλαδή σε καμία περίπτωση δεν θα επηρεάσει ένας τόσο μεγάλος σεισμός την σεισμητικότητα στον Ελληνικό χώρο.
Σίγουρα πρέπει να περιμένουμε χιλιάδες θύματα δυστυχώς, γιατί ήταν ένας κάθετος και επιφανειακός σεισμός σε κατοικημένη περιοχή”, δηλώνει στο NewsIt ο Σταύρος Τάσος, σεισμολόγος στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών.

Χιλιάδες κόσμου πέρασαν τη νύχτα στους δρόμους. ΦΩΤΟ REUTERS


Το προεδρικό μέγαρο πριν και μετά….

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε