Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

51 νεκροί από σεισμό 6 Ρίχτερ στην Τουρκία

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS
51 είναι οι νεκροί από τον σεισμό των 6 Ρίχτερ που συγκλόνισε σήμερα την Τουρκία σύμφωνα με αναθεωρημένα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι αρχές.

Ο σεισμός μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 04:32 τοπική ώρα με επίκεντρο την περιοχή Μπασγιούρτ της επαρχίας Ελαζίγκ. Ακολούθησαν τριάντα μετασεισμοί, ο ισχυρότερος εκ των οποίων ήταν 5,5 Ρίχτερ. 

Αρχικά είδε γίνει γνωστό ότι από τον ισχυρό σεισμό έχασαν τη ζωή τους 60 άνθρωποι και άλλοι 50 τραυματίστηκαν. Σύμφωνα όμως με νεότερο -αναθεωρημένο από τις τουρκικές αρχές- απολογισμό, οι νεκροί ανέρχονται σε 51 και οι τραυματίες σε 74. Νωρίτερα, ο Τούρκος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τσεμίλ Τσιτσέκ είχε κάνει λόγο για 57 νεκρούς και καμιά πενηνταριά τραυματίες.

“Επικράτησε φόβος και πανικός. Η δόνηση κράτησε περίπου ένα λεπτό. Ηταν πολύ ισχυρή”, τόνισε ο Νουρσέλ Σενγκεζέρ, ανταποκριτής του πρακτορείο Ντογκάν στο Ελαζίγκ, μιλώντας στο CNN Turk. Το κέντρο διαχείρισης κρίσεων του Ελαζίγκ ανακοίνωσε πως 60 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πενήντα τραυματίστηκαν, οι δέκα σοβαρά, σύμφωνα με το NTV.

Από το σεισμό γκρεμίστηκαν οι μιναρέδες τριών τζαμιών σε χωριά της περιοχής, δήλωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας Μουαμέρ Ερόλ. Λίγες ώρες μετά τον ισχυρό σεισμό, οι έρευνες για τον εντοπισμό επιζώντων σταμάτησαν, όπως αναφέρει το Γαλλικό πρακτορείο. Όπως έγινε γνωστό, η απόφαση ελήφθη γιατί διαπιστώθηκε από τους άνδρες των σωστικών συνεργείων πως δεν υπάρχει κανένας άλλος επιζών κάτω από τα ερείπια.

Τη λύπη τους για τον φονικό σεισμό έσπευσαν να εκφράσουν αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Εκφράζω την βαθειά λύπη μου για την είδηση του σεισμού στην Τουρκία. Θα ήθελα να εκφράσω την αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τον πρόεδρο, τον πρωθυπουργό και τον λαό της Τουρκίας», αναφέρει σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. 

Ο Μπαρόζο ζήτησε από την Εκπρόσωπο της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. Κάθριν Αστον και την Επίτροπο για την ανθρωπιστική βοήθεια Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα να ενημερώνονται για την κατάσταση ώστε να υπάρξει κινητοποίηση για παροχή βοήθειας εάν υπάρξει ανάγκη.

Σε ξεχωριστή δήλωση, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Γέρζι Μπούζεκ, αναφέρει ότι «η σκέψη και η καρδιά της ΕΕ είναι στα θύματα και σ’ αυτούς που έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα, σπίτια και περιουσίες σ’ αυτή την μεγάλη φυσική καταστροφή».

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε