Πέμπτη, 25 Απρ.
17oC Αθήνα

53 οι νεκροί στη Δαμασκό – 18 νεκροί απο βομβαρδισμό σε νοσοκομείο

53 οι νεκροί στη Δαμασκό – 18 νεκροί απο βομβαρδισμό σε νοσοκομείο

Σύμφωνα με τη συριακή τηλεόραση υπάρχουν δεκάδες τραυματίες ενώ σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τουλάχιστον 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν από βομβαρδισμό συριακών μαχητικών αεροσκαφών σε νοσοκομείο, στη νότια Συρία.

Η συριακή αντιπολίτευση καταδίκασε την “τρομοκρατική”, όπως την χαρακτήρισε, επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο που σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα στο κέντρο της Δαμασκού, κοντά στην έδρα του κυβερνώντος κόμματος Μπάαθ, η οποία προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 53 ανθρώπων, σύμφωνα με νεώτερο απολογισμό της συριακής τηλεόρασης.

Αποφεύγοντας να κατηγορήσει το συριακό καθεστώς, όπως έκανε στο παρελθόν για τις επιθέσεις αυτού του είδους, ο Συριακός Εθνικός Συνασπισμός καταδίκασε την σημερινή επίθεση αυτοκτονίας και χαρακτήρισε εγκληματικές τις επιθέσεις που έχουν στόχο αμάχους “όποιος κι αν είναι ο δράστης τους”.

Στο παρελθόν την ευθύνη για τις επιθέσεις αυτοκτονίας έχουν αναλάβει τζιχαντιστικές οργανώσεις που μάχονται στο πλευρό των ανταρτών, κυρίως το Μέτωπο Αλ Νόσρα.

Πρόκειται για την πιο φονική επίθεση που σημειώνεται στην συριακή πρωτεύουσα μετά την διπλή επίθεση αυτοκτονίας που έγινε στις 10 Μαΐου του 2012, από την οποία σκοτώθηκαν 55 άνθρωποι.

Μεταξύ των τραυματιών της επίθεσης αυτής είναι και ο γενικός γραμματέας του Δημοκρατικού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (FDLP) Νάγεφ Χαουάτμεχ, σύμφωνα με εκπρόσωπο του παλαιστινιακού αυτού κινήματος, το οποίο εδρεύει στη Συρία.

Ο 78χρονος Χαουάτμεχ τραυματίστηκε ελαφρά στο πρόσωπο και στα χέρια από θραύσματα τζαμιού, τα οποία έσπασαν από την πολύ ισχυρή έκρηξη που έγινε σε απόσταση 500 μέτρων από το γραφείο του, δήλωσε ο αξιωματούχος του γραφείου Τύπου του FDLP, Ρασίντ Κουάιντερ. “Πάει καλά”, κατέληξε ο ίδιος, αναφερόμενος στη υγεία του Χαουάτμεχ.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς τηλεφώνησε στον επικεφαλής του FDLP για να ρωτήσει για την κατάσταση της υγείας του, μετέδωσε παράλληλα το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Την ίδια ώρα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα από βομβαρδισμό συριακών μαχητικών αεροσκαφών σε νοσοκομείο εκστρατείας στην επαρχία Ντεράα, στη νότια Συρία.

Μεταξύ των νεκρών βρίσκονται 8 αντάρτες, 3 μέλη του ιατρικού προσωπικού και 7 πολίτες, κατέληξε το Παρατηρητήριο.
Παράλληλα από τη Βηρυτό, όπου πραγματοποιεί σήμερα επίσκεψη, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ κάλεσε το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ να ανταποκριθεί θετικά στην πρόταση για διάλογο του επικεφαλής της αντιπολίτευσης.

“Ο επικεφαλής του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού Άχμεντ Μόαζ αλ Χάτιμπ έκανε μια πρόταση διαπραγματεύσεων. Είναι σημαντικό το καθεστώς του Άσαντ να ανταποκριθεί σε αυτήν την πρόταση (αρχίζοντας) διαπραγματεύσεις”, δήλωσε ο Χέιγκ, έπειτα από συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Λιβάνου Μισέλ Σουλεϊμάν.

Ταυτοχρόνως ο Χέιγκ κάλεσε τον Σύρο πρόεδρο να εγκαταλείψει την εξουσία. “Είναι ώρα να φύγει”, σημείωσε, απαντώντας σε ερώτηση για το αν είχε κάποιο μήνυμα να απευθύνει προς τον Άσαντ. “Η Συρία (…) αντιμετωπίζει ήδη πολλά βάσανα και θανάτους. Η απειλή αυτή στην σταθερότητα όλης της περιοχής δεν θα πρέπει να συνεχιστεί επειδή ένα άτομο επιθυμεί να παραμείνει στην εξουσία”, πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης
Συρία: Αιματηρή έκρηξη κοντά σε σχολείο – Τουλάχιστον 45 νεκροί, ανάμεσά τους και μαθητές

Το Βατικανό και οι Γερμανοί δεν θέλουν τον Μπερλουσκόνι

Ανακαλύφθηκε πυραμίδα 3.000 ετών στην Αίγυπτο

Δικαστικοί κλητήρες κατεβάζουν υπουργούς από τα οχήματά τους για να τα κατασχέσουν! – Απίστευτες σκηνές στην Κύπρο!

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε