Πέμπτη, 18 Απρ.
22oC Αθήνα

60 χρόνια στον θρόνο η βασίλισσα Ελισάβετ – Βίντεο από το πως ήταν και πως είναι σήμερα!

60 χρόνια στον θρόνο η βασίλισσα Ελισάβετ – Βίντεο από το πως ήταν και πως είναι σήμερα!

Από σήμερα Σάββατο 2 Ιουνίου και μέχρι την Τρίτη 5 Ιουνίου κορυφώνονται στο Λονδίνο οι εκδηλώσεις για το «Διαμαντένιο Ιωβηλαίο» της Βασίλισσας, δηλαδή τη συμπλήρωση 60 ετών στο θρόνο, με μεγαλοπρεπείς εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν μία τεράστια παρέλαση με άμαξες και έναν στόλο 1.000 πλοίων στον Τάμεση.

Η περσινή χρονιά στην Αγγλία, ανήκε στον πρίγκιπα και το γάμο του με την Kate Middleton. Αλλά το 2012, ανήκει στη… Βασίλισσα και όπως έχει αποδειχθεί στο παρελθόν, κανείς δεν μπορεί να γιορτάσει με τόση μεγαλοπρέπεια, όσο εκείνη.

Αυτή η χρονιά σηματοδοτεί την επέτειο 60 ετών στο θρόνο, της βασίλισσας Ελισάβετ (Αδαμάντινο ιωβηλαίο) και οι εορτασμοί θα κορυφωθούν από τις 2 έως τις 5 Ιουνίου. Αν βρεθείτε κι εσείς στην Αγγλία αυτές τις μέρες, φορέστε το… κομψό σας καπέλο, τα μαργαριτάρια σας και λάβετε μέρος στις διάφορες εορταστικές εκδηλώσεις γύρω από το Λονδίνο.

Η Βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ πήρε το θρόνο στις 6 Φεβρουαρίου 1952 και η στέψη της έλαβε χώρα στις 2 Ιουνίου 1953. Γιόρτασε το Ασημένιο Ιωβηλαίο (25 χρόνια βασιλείας) το 1977 και το Χρυσό Ιωβηλαίο (50 χρόνια) το 2002. Είναι η βασίλισσα σε 129 εκατομμύρια κατοίκους και 16 κυρίαρχα κράτη, κρατώντας κάθε στέμμα και τίτλο ισότιμα.

Το Σαββατοκύριακο 2 και 3 Ιουνίου και τις 2 μέρες αργίας που ακολουθούν, διοργανώνονται πολλοί εορτασμοί σε όλη τη χώρα και μπορείτε κι εσείς να συμμετάσχετε σε τοπικές εκδηλώσεις.

Σάββατο, 2 Ιουνίου: Epsom Derby

Φυσικά ιπποδρομίες γίνονται σε όλο τον κόσμο, αλλά αυτές είναι οι… αυθεντικές, που χρονολογούνται από το 1700. Με καθαρόαιμα πουλάρια, ενδυματολογικό κώδικα και ένα αίθριο όπου οι νικητές μπορούν να γιορτάσουν πίνοντας σαμπάνια, είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί η Βασίλισσα γιορτάζει την επέτειό της εδώ. Τα άλογα θα διαγωνιστούν για το Κύπελλο του αδαμάντινου ιωβηλαίου και για ένα χρηματικό βραβείο £ 250.000.

Οι αγώνες γίνονται κάθε 30 λεπτά, οπότε υπάρχει αρκετός χρόνος για να κοινωνικοποιηθείτε με τους εκλεκτούς παρισταμένους. Τα εισιτήρια κυμαίνονται από £20, μέχρι £249. Ο ιππόδρομος Epsom Downs απέχει περίπου 40 λεπτά με το αμάξι, από το κεντρικό Λονδίνο ή 1 ώρα με το τρένο από το σταθμό Paddington στο Epsom.

Κυριακή 3 Ιουνίου: Μεγάλο Γεύμα του Ιωβηλαίου

Το Μεγάλο Γεύμα του Ιωβηλαίου γίνεται σε εθνική κλίμακα και προσκαλεί τους πάντες να γιορτάσουν με διάφορες εκδηλώσεις. Εκτείνεται σε όλη τη διαδρομή από το Piccadilly Circus ως την αρχή της οδού του Αγίου Ιακώβου και μερικά από τα πιο μεγαλοπρεπή ξενοδοχεία της περιοχής, τα πολυκαταστήματα, εστιατόρια και πολλά καλλιτεχνικά ιδρύματα όπως η Βασιλική Ακαδημία Τεχνών βγάζουν… την πραμάτεια τους στο δρόμο για την ψυχαγωγία του λαού: Τσάι με κρέμα, παγωτά, φαγητά και ψητά κρέατα, ιστορικές αντίκες, γιγαντιαίες οθόνες, ορχήστρες και χορευτές. Επίσης, πολλοί κάνουν πικ νικ στα πάρκα και τις πλατείες και πάρτι στους δρόμους προς τιμήν της βασίλισσάς τους.

Κάντε βόλτες στις συνοικίες αμιγούς κατοικίας του Λονδίνου, όπως το Notting Hill ή το Bloomsbury και απολαύστε την εορταστική ατμόσφαιρα, ή ακόμα καλύτερα, αγοράστε ένα γεύμα για πικνίκ από το Fortnum & Mason ή το Harrods και κατευθυνθείτε προς την πλατεία Russell Square ή την Lincoln’s Inn.

Κυριακή 3 Ιουνίου: Πομπή για το αδαμάντινο Ιωβηλαίο στον Τάμεση

Το επίκεντρο των εορτασμών του Σαββατοκύριακου, θα αποτελέσει η πομπή που θα πραγματοποιηθεί στην πιο εμβληματική «οδό» του Λονδίνου: τον ποταμό Τάμεση. Ένας στολίσκος 1000 πλοίων, θα πλέει στις όχθες του Λονδίνου, όπως ιστορικά ιστιοπλοϊκά, βάρκες με κουπιά, ρυμουλκά, και κάθε είδος σκάφους. Στο κέντρο αυτού του στόλου θα βρίσκεται η Royal Barge, στολισμένη με κόκκινα και χρυσά διακοσμητικά στοιχεία. Το μοναδικό θέαμα θα συνοδεύεται από πρωτότυπη μουσική.

Η διαδρομή 11 χλμ. ξεκινά από τη Γέφυρα του Battersea και ολοκληρώνεται στη Γέφυρα του Λονδίνου, ενώ υπάρχουν πολλές γιγαντοοθόνες κατά μήκος της, ώστε να μπορούν όλοι να απολαμβάνουν το θέαμα. Όταν κουραστείτε, πηγαίνετε στο Battersea Park, όπου διοργανώνεται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ένα υπαίθριο φεστιβάλ με μουσική, παιχνίδια, χειροτεχνίες, φαγητά κ.ά.

Δευτέρα 4 Ιουνίου: Συναυλία του BBC στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ

Οι Elton John, Paul McCartney, Shirley Bassey, Annie Lennox και πολλοί άλλοι αστέρες της pop μουσικής, θα συναντηθούν για να τιμήσουν την επέτειο της Βασίλισσας, κατά τη διάρκεια αυτής της συναυλίας στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ. Δυστυχώς, τα εισιτήρια διατέθηκαν μέσω κλήρωσης για τους ντόπιους, αλλά να είστε σίγουροι ότι πολλές pubs στην περιοχή του Λονδίνου θα έχουν ανοιχτές τις τηλεοράσεις για την παρακολούθηση της συναυλίας. Μαζευτείτε μαζί με τους ντόπιους και πιείτε μπύρες όπως μόνο εκείνοι ξέρουν, για να γιορτάσετε τη Βασίλισσα.

Μείνετε για το μεγάλο φινάλε: το άναμμα 2.012 πυρσών σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, την Κοινοπολιτεία, τα Channel Islands και τη Νήσο του Μαν, που τελειώνει με το άναμμα του Εθνικού Πυρσού από τη Βασίλισσα.

Τρίτη 5 Ιουνίου: Πομπή με άμαξες στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ

Το Σαββατοκύριακο του Ιωβηλαίου ολοκληρώνεται με μια λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Παύλου και ένα ιδιωτικό γεύμα στο Westminster Hall. Στη συνέχεια, μια πομπή θα μεταφέρει τη Βασίλισσα στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ. Άμαξες που μεταφέρουν τη Βασίλισσα, το Δούκα του Εδιμβούργου, τον πρίγκιπα Henry, τον πρίγκιπα William και την πριγκίπισσα Kate, άλλα και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας, θα περάσουν από το New Palace Yard, το Whitehall, την πλατεία Τραφάλγκαρ και θα καταλήξουν στις πύλες του Buckingham Palace.

Βρείτε ένα καλό σημείο κατά μήκος αυτής της διαδρομής, για να παρακολουθήσετε την ελίτ της Βρετανίας να περνά από δίπλα σας.

Μετα-Ιωβηλαίο

Αφού η Βασίλισσα κάνει την εμφάνισή της στο μπαλκόνι και ολοκληρωθούν οι εορτασμοί, μην τρέξετε προς το αεροδρόμιο, χωρίς να κάνετε μερικά «απαραίτητα» ψώνια. Εξάλλου, τι νόημα έχει μια τέτοια επέτειος, χωρίς αναμνηστικά ενθύμια; Αν θέλετε κάτι… σοβαρό, τα καταστήματα με είδη δώρων στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και στο Παλάτι του Κένσινγκτον, θα βρείτε το επίσημο πορσελάνινο σερβίτσιο για το Διαμαντένιο Ιωβηλαίο, που φέρει το βασιλικό οικόσημο.

Για πιο οικονομικά ή… κιτς σουβενίρ, προτιμήστε μια πετσέτα ή ένα τραπεζομάντηλο από τα καταστήματα Cath Kidston με σχετικό θέμα.

Μερικά πράγματα που δεν ξέρετε για τη βασίλισσα Ελισάβετ ΙΙ

Το Μάιο παρουσιάστηκε στο Μουσείο της Madame Tussauds, στο Λονδίνο, το νέο κέρινο ομοίωμα της βασίλισσας, στο πλαίσιο των εορτασμών του αδαμάντινου Ιωβηλαίου της. Πρόκειται για το πιο πρόσφατο και συνολικά 23ο ομοίωμα της βασίλισσας Ελισάβετ που δημιουργείται από το διάσημο μουσείο.

Διαβάστε μερικά ακόμη «περίεργα» που ίσως δεν γνωρίζετε για τη Βασίλισσα…

1. Για τα 18α γενέθλιά της το 1944, της χάρισαν ένα σκυλάκι ράτσας Corgi, που το ονόμασε Susan. Από τότε, πήρε περισσότερα από 30 corgis. Η Susan συνόδευσε την Βασίλισσα και τον Πρίγκιπα Φίλιππο στο γαμήλιο ταξίδι τους.

2. Έχει εννέα βασιλικούς θρόνους -έναν στη Βουλή των Λόρδων, δύο στο Αβαείο του Γουέστμινστερ και έξι στην αίθουσα του θρόνου στο Buckingham Palace.

3. Το 1969, έστειλε ένα μήνυμα για συγχαρητήρια προς τους αστροναύτες του Apollo 11, για να τιμήσει την πρώτη προσελήνωση. Το μήνυμα αυτό καταγράφηκε σε micro-film και τοποθετήθηκε στο φεγγάρι σε ένα μεταλλικό δοχείο.

4. Ανάμεσα στα δώρα που έχει λάβει είναι πολλά ζώα όπως jaguars και sloths από τη Βραζιλία και δύο μαύρους κάστορες από τον Καναδά. Έχει λάβει επίσης, ανανάδες, αυγά, κελύφη σαλιγκαριών, σφενδάμια, γαρίδες και μια γούνα.

5. Η βασιλεία 60 ετών της Βασίλισσας Ελισάβετ ΙΙ, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη της βρετανικής μοναρχίας, μετά τα 63 χρόνια και τις 216 ημέρες της Βασίλισσας Βικτωρίας.

6. Πριν από δύο χρόνια, το περιοδικό Forbes εκτίμησε την περιουσία της Βασίλισσας στα 450 εκατ. δολάρια.

7. Η στέψη της Βασίλισσας Ελισάβετ ΙΙ το 1953, ήταν η πρώτη που μεταδόθηκε τηλεοπτικά. Εκτιμάται ότι 20 εκατομμύρια άνθρωποι στη Βρετανία την παρακολούθησαν.

8. Είναι η πιο πολυταξιδεμένη ηγεμόνας, έχοντας επισκεφθεί περισσότερες από 125 χώρες, μεταξύ των οποίων 15 φορές την Αυστραλία, 23 φορές τον Καναδά, 6 φορές Τζαμάικα και 10 φορές στη Νέα Ζηλανδία.

9. Έχει υπό την αιγίδα της τουλάχιστον 600 φιλανθρωπικές οργανώσεις.

10. Το 2002, σε ηλικία 76 ετών, ήταν η γηραιότερη μονάρχης που γιόρτασε το χρυσό Ιωβηλαίο. Ο νεότερος ήταν ο James I (James VI της Σκωτίας) που ήταν 51 χρονών.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε