Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

670.000 followers στο Twitter για τον δημοσιογράφο που απεκάλυψε τον καρκίνο του Τσάβες

Ο 66χρονος δημοσιογράφος Νέλσον Μποκαράνδα. ΦΩΤΟ REUTERS

Μάλιστα ο 66χρονος δημοσιογράφος βρίσκεται στο επίκεντρο πολιτικής διαμάχης ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που τον βρίζουν.

Οι υποστηρικτές του προέδρου της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες τον αποκαλούν “ψεύτη” και “παλιάτσο”. Ο ίδιος όμως φαίνεται πως δεν ιδρώνει και πολύ το αυτί του. Ο 66χρονος δημοσιογράφος Νέλσον Μποκαράνδα “γράφει” στα παλιά του τα παπούτσια τις κατηγορίες που του καταλογίζουν και συνεχίζει τις αποκαλύψεις του.

Παλαίμαχος στη δημοσιογραφική έρευνα και στην κουτσομπολίστικη ειδησεογραφία, ο Μποκαράνδα αποκάλυψε στα μέσα του 2011 τη μεγάλη είδηση πως ο Τσάβες, ο αδιαφιλονίκητος σοσιαλιστής ηγέτης της χώρας, έπασχε από καρκίνο.

Ακολούθησε άλλη μια μεγάλη αποκάλυψη τον περασμένο μήνα για την επιστροφή του Τσάβες στην Κούβα για νέα θεραπεία έπειτα από μετάσταση του καρκινικού όγκου, μία εξέλιξη που αποτελεί πραγματικό εμπόδιο στην φιλοδοξία του 57χρονου ηγέτη να διεκδικήσει για τρίτη φορά την επανεκλογή του στην εξουσία τον Οκτώβριο.

    Με μία καθημερινή συντήρηση, με το σταγονόμετρο, των αποκαλύψεων γύρω από την κατάσταση της υγείας του Τσάβες, ο Μποκαράνδα δεδηλωμένος πολέμιος του προέδρου έχει κατορθώσει να προσελκύει πάνω από 670.000 χρήστες των δύο λογαριασμών του στο Twitter, @NelsonBocaranda και @RunRunesWeb.

    Η φήμη του τον έχει καταστήσει μυσαρή προσωπικότητα για τους φίλους και οπαδούς του Τσάβες, ιδίως για τον δηκτικό παρουσιαστή τηλεοπτικής εκπομπής Μάριο Σίλβα, ο οποίος δεν παραλείπει κάθε βράδυ να βάζει τον Μποκαράνδα στο στόχαστρο του.

    «Με αποκαλούν ομοφυλόφιλο, κοκαϊνομανή, κάθαρμα. Τα προσπερνώ και γελάω», τονίζει ο Μποκαράνδα στο Ρόιτερς, μιλώντας από το στούντιο του ραδιοφωνικού σταθμού Ουνιόν Ράδιο, στον οποίο έχει δική του εκπομπή.

   Εκτός από τις προσβολές, η ερευνητική δραστηριότητα του Μποκαράνδα τον έχει καταστήσει προνομιακή πηγή για όσους, διπλωμάτες, αναλυτές, δημοσιογράφους, κυβερνητικούς υπαλλήλους εντός κι εκτός της Λατινικής Αμερικής-κι εντός της Βενεζουέλας-θέλουν να ενημερωθούν και εξ ανάγκης στρέφονται στους «ψίθυρους» (runrunes), δεδομένου ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την υπόθεση ως επτασφράγιστο κρατικό μυστικό.

    Περιγελώντας το πέπλο μυστικότητας που έχει απλώσει η κυβέρνηση, οι μεν αντίπαλοι του Τσάβες ανάγουν τον Μποκαράνδα σε «ντε φάκτο υπουργό Πληροφόρησης», ενώ οι στενοί σύμμαχοί του είναι εξόχως εξοργισμένοι για το ενδιαφέρον που προσελκύει διασπείροντας ανεπίσημη πληροφόρηση από σκιώδης και αβέβαιες πηγές.

    Αφ΄ότου όμως ο Τσάβες παραδέχθηκε τον καρκίνο του τον Ιούνιο του 2011- έπειτα από την μαζική διάψευση των πληροφοριών που δημοσίευσε ο Μποκαράνδα- ο δημοσιογράφος τονίζει πως έχει αποκτήσει πολύ περισσότερες ενδοκυβερνητικές πηγές για την έρευνά του, κατά κύριο λόγο μεσαία και χαμηλότερα κυβερνητικά στελέχη, που αψηφούν την επίσημη πολιτική σιγής.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε