Τετάρτη, 24 Απρ.
25oC Αθήνα

7,5 εκατομμύρια πάνω από το όριο η ραδιενέργεια στο νερό – Συνεχίζουν να ρίχνουν ραδιενεργό νερό στον ωκεανό

Παίζουν με την υγεία όλου του πλανήτη οι ιάπωνες. Επίπεδα ραδιενεργού ιωδίου 7,5 εκατομμύρια φορές υψηλότερα του νομίμου βρέθηκαν στο θαλασσινό νερό. Συνεχίζουν την επιχείρηση απόρριψης ελαφρώς ραδιενεργού ύδατος στον ωκεανό. “Καταβύθιση” της μετοχής της Tepco.
 Η εταιρεία TEPCO ανακοίνωσε σήμερα ότι ανίχνευσε επίπεδα ραδιενεργού ιωδίου 7,5 εκατομμύρια φορές υψηλότερα από το νόμιμο όριο στο θαλασσινό νερό κοντά στην τσιμεντένια τάφρο που έχει υποστεί ρωγμή στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα.

Το Σάββατο, η TEPCO, η οποία εκμεταλλεύεται το σταθμό και προσπαθεί να τον θέσει υπό έλεγχο μετά την καταστροφή της 11ης Μαρτίου, διαπίστωσε ότι μολυσμένο νερό διαρρέει απ’ ευθείας στη θάλασσα από τάφρο κοντά στον αντιδραστήρα αριθμός 2.

Η μόλυνση κατά 7,5 εκατομμύρια φορές πάνω από το όριο ανακοινώθηκε σήμερα. Είναι αρκετές φορές μεγαλύτερη απ’ ό,τι είχαν δείξει προηγούμενες μετρήσεις.

Το επίπεδο του ραδιενεργού ιωδίου στο θαλασσινό νερό που μετρήθηκε το Σάββατο ήταν 480.000 φορές υψηλότερο από το νόμιμο όριο στο νερό κοντά στον αντιδραστήρα αριθμός 1, ενώ ήταν 380.000 φορές υψηλότερο κοντά στον αντιδραστήρα αριθμός 3 και 350.000 φορές κοντά στον αντιδραστήρα αριθμός 4, μετέδωσε το πρακτορείο Jiji Press.

Στην Ιαπωνία, το νόμιμο όριο του ραδιενεργού ιωδίου στο θαλασσινό νερό είναι 0,04 μπεκερέλ ιωδίου-131 ανά κυβικό εκατοστό.

Η κυβέρνηση προειδοποίησε ότι μπορεί να χρειαστούν αρκετοί μήνες για να τεθεί υπό έλεγχο η διαροή. Οι εργάτες άρχισαν να βάζουν μπογιά στο νερό για να εντοπίσουν άλλες πιθανές διαρροές από το σταθμό.

    Η εταιρεία άρχισε να ρίχνει νερό με χαμηλά επίπεδα ραδιενέργειας στον Ειρηνικό Ωκεανό για να κάνει χώρο για το ακόμη πιο μολυσμένο νερό που τώρα διαρρέει στη θάλασσα.

Η μετοχή της Tepco, της διαχειρίστριας εταιρείας του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, κατέρρευσε σήμερα στο χρηματιστήριο του Τόκιο, εξαιτίας της απόρριψης στον ωκεανό χιλιάδων τόννων ραδιενεργού ύδατος που προέρχεται από τους αντιδραστήρες του σταθμού.

 
Είκοσι πέντε ημέρες μετά τον σεισμό και το τσουνάμι που ακολούθησε και τις συνεχείς προσπάθειες για τον έλεγχο των πυρηνικών καυσίμων του σταθμού και την αποφυγή της τήξης τους, ο κίνδυνος σοβαρής πυρηνικής καταστροφής δεν έχει αποτραπεί και η μόλυνση του περιβάλλοντος επιβαρύνεται.
 
Η μετοχή της Tepco υποχώρησε κατά 18,10%, στο χαμηλότερο επίπεδό της εδώ και 60 χρόνια, σε ένδειξη των αμφιβολιών των επενδυτών για την ικανότητα της εταιρείας να καταβάλει τις αποζημιώσεις που θα τής ζητηθούν.
 
“Το ύψος των αποζημιώσεων πιθανότατα θα εκτιναχθεί με την απόρριψη του ραδιενεργού ύδατος” , σχολίασε ένας χρηματιστής.
 
Η εταιρεία αποφάσισε επίσης να καθυστερήσει επ΄αόριστον τη δημοσίευση του ισολογισμού της για το οικονομικό έτος Απρίλιος 2010- 31 Μαρτίου 2011, εξαιτίας των συνεπειών της καταστροφής που προκάλεσε ο σεισμός και το τσουνάμι.
 
Στον ίδιο τον πυρηνικό σταθμό, συνεχίζονται οι εργασίες της απόρριψης στη θάλασσα 11.500 τόννων ραδιενεργού ύδατος. Η επιχείρηση ξεκίνησε χθες το απόγευμα και θα συνεχισθεί επί πέντε ημέρες. Η Tepco επιμένει ότι το ύδωρ αυτό, που απορρίπτεται σε απόσταση 250 χιλιομέτρων βόρεια του Τόκιο, με πληθυσμό 35 εκατομμυρίων κατοίκων, είναι ελαφρά μολυσμένο.
 
Η απόρριψη του ύδατος αυτού στον ωκεανό, όπου τα ραδιενεργά στοιχεία αναμένεται, σύμφωνα με την εταιρεία , να διαλυθούν, είναι αναγκαία για να απελευθερωθούν οι δεξαμενές που προορίζονται για την αποθήκευση ποσοτήτων ύδατος με υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας.
 
Η αλιεία απαγορεύθηκε σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων γύρω από τον πυρηνικό σταθμό.
 
Ολόκληρο το σύστημα ηλεκτροδότησης των έξι αντιδραστήρων του πυρηνικού σταθμού ετέθη εκτός λειτουργίας στις 11 Μαρτίου, διακόπτοντας τη λειτουργία των αντλιών ψύξης του πυρηνικού καυσίμου που άρχισε να υπερθερμαίνεται.
 
Οι τεχνικοί που εργάζονται στον πυρηνικό σταθμό έχουν παγιδευθεί σε έναν φαύλο κύκλο: είναι ζωτικής σημασίας η ψύξη του καυσίμου των αντιδραστήρων και του αποθηκευμένου στις δεξαμενές αναλωθέντος καυσίμου, αλλά όσο χρησιμοποιούν νερό αυξάνονται οι συγκεντρώσεις υψηλά ραδιενεργού ύδατος.
 
Η ρίψη νερού για την ψύξη των αντιδραστήρων έχει προκαλέσει τεράστιες πλημμύρες των υπέργειων και υπόγειων εγκαταστάσεων , που έχουν κατακλυσθεί από τεράστιες ποσότητες ραδιενεργού ύδατος , γεγονός που καθυστερεί την πρόοδο των εργασιών για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης.
 
Αν και η απόρριψη του μολυσμένου ύδατος έχει επισκιάσει το θέμα της ψύξης του πυρηνικού καυσίμου, αυτή συνεχίζεται σήμερα με τη βοήθεια τεράστιων τσιμεντένιων σωλήνων που έχουν φθάσει από το εξωτερικό.
 
Οι ομάδες των τεχνικών συνεχίζουν επίσης τις προσπάθειες φραγής της διόδου διαφυγής υψηλά ραδιενεργού ύδατος που συγκεντρώνεται σε τεχνητή τάφρο που βρίσκεται κοντά στην ακτή και χύνεται απευθείας στον ωκεανό.
 
Προσπαθούν να εντοπίσουν από πού διαρρέει το μολυσμένο νερό, που υποθέτουν ότι προέρχεται από το κτίριο του αντιδραστήρα 2.
 
Η Tepco θα προχωρήσει σε ελέγχους ακολουθώντας τη ροή του ύδατος ώστε να προχωρήσει σε φραγή της διόδου προς τη δεξαμενή που έχει υποστεί ρήγμα , σύμφωνα με τον Χιντεχίκο Νισιγιάμα, εκπρόσωπο της Υπηρεσίας Πυρηνικής Ασφάλειας της Ιαπωνίας.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε