Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

7 ιταλικές τράπεζες υποβάθμισε ο S&P – “Δεν παραιτούμαι” λέει ο Μπερλουσκόνι

REUTERS
Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα επτά ιταλικών τραπεζών.

Πρόκειται για τις Mediobanca, Intesa Sanpaolo, Banca Imi, Cassa Risparmio Bologna και Biis που «υποβαθμίζονται» από την κατηγορία A+ σε Α. Η υποβάθμιση αφορά επίσης και τους τραπεζικούς οργανισμούς Findomestic και Bnl.
 
Η κίνηση αυτή θεωρείται συνέπεια της υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιταλίας, στην οποία ο S&P’s προέβη την περασμένη Δευτέρα.
 
Η είδηση ανακοινώθηκε χθες το βράδυ, ενώ ο ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι συνομιλούσε στο μέγαρο Κυρηνάλιο με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.
 
Σύμφωνα με όσα διέρρευσαν από την συνάντηση κύριο θέμα συζήτησης, που διήρκεσε μια ώρα, ήταν η χρηματοοικονoμική κρίση της Eυρώπης και ειδικότερα η κατάσταση στην Ιταλία.
 
Όπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ο «Καβαλιέρε» πληροφόρησε τον ιταλό πρόεδρο ότι δεν εννοεί να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία και ότι πρόκειται να παρουσιάσει σύντομα ένα λεπτομερές σχέδιο που θα στοχεύει στην οικονομική ανάπτυξη.
 
Στην Διαδικτυακή της έκδοση η εφημερίδα Κοριέρε Ντέλα Σέρα αναφέρει πάντως ότι παρά τις έντονες φήμες που άρχισαν να κυκλοφορούν περί επιβολής νέων μέτρων, το υπουργείο οικονομικών της Ρώμης έκανε γνωστό ότι «η δέσμη νέων μέτρων που ήδη εγκρίθηκε, ύψους 54 δισεκατομμυρίων ευρώ, θα επιτρέψει τον μηδενισμό της σχέσης ελλείμματος-ΑΕΠ εντός του 2013». Παρά ταύτα, η εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα αναφέρει ότι «μελετώνται πρόσθετα μέτρα που μπορεί να φθάσουν και τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ».
 
Αίσθηση προκάλεσε, παράλληλα, η νέα παρέμβαση του κεντροαριστερού επικεφαλής του κόμματος Ιταλία των Αξιών και πρώην εισαγγελέα Αντόνιο Ντι Πιέτρο με την οποία ζήτησε την παραίτηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
 
«Στην Ιταλία προμηνύεται κοινωνική εξέγερση. Πρέπει να στείλουμε σπίτι της αυτή την κυβέρνηση πριν φτάσουμε να θρηνήσουμε νεκρό», δήλωσε ο γραμματέας του Ιταλία των Αξιών.
 
Ο επικεφαλής της μεγαλύτερης κεντροαριστερής δύναμης της χώρας Πιερλουίτζι Μπερσάνι, γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος, είχε ζητήσει παράλληλα «την άμεση παραίτηση του Μπερλουσκόνι για να προστατευθεί η αξιοπρέπεια της χώρας».
 
Απαντώντας στον Αντόνιο Ντι Πιέτρο, ο εκπρόσωπος του μπερλουσκονικού Οίκου των Ελευθεριών Ντανιέλε Καπετσόνε δήλωσε ότι «ο Ντι Πιέτρο έπιασε πάτο. Με την σημερινή του φράση επιβεβαίωσε ότι είναι ένας ανεύθυνος που θέλει να ρίχνει λάδι στην φωτιά».
 
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε