Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

730.000 πολίτες «όμηροι» της απεργίας στο μετρό

730.000 πολίτες «όμηροι» της απεργίας στο μετρό

Ουρές 250 χιλιομέτρων στους δρόμους και χιλιάδες άνθρωποι εγκλωβισμένοι στα αυτοκίνητά τους. Όχι, δε συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα να παραλύουν τα πάντα εξαιτίας μιας απεργίας.

Συμβαίνει στη Βραζιλία. Πιο συγκεκριμένα στο Σάο Πάολο, οικονομική πρωτεύουσα της χώρας και μεγαλύτερη πόλη της λατινικής Αμερικής. Εκεί, οι εργαζόμενοι στο μετρό αποφάσισαν να απεργήσουν με μισθολογικά κι άλλα αιτήματα, προκαλώντας εικόνες χάους στους δρόμους.

Σύμφωνα με στοιχεία της τροχαίας, η απεργία, προκάλεσε μεγάλα προβλήματα στη μετακίνηση περίπου 730.000 επιβατών του μετρό και προκάλεσε ουρές 249 χλμ. στους αυτοκινητοδρόμους της βραζιλιάνικης μεγαλούπολης. Το ιστορικό ρεκόρ είναι οι ουρές 293 χλμ. που είχαν καταγραφεί από τις αρχές σε ώρα μεγάλης κίνησης το 2009.

Τρεις από τις τέσσερις γραμμές του μετρό λειτούργησαν μόνον εν μέρει στην πόλη των περίπου 20 εκατ. κατοίκων.

Δεκάδες γεμάτα λεωφορεία ήταν ανάμεσα στα αυτοκίνητα που παγιδεύτηκαν για ώρες στο κυκλοφοριακό κομφούζιο. Σε ορισμένες στάσεις αναφέρθηκαν βανδαλισμοί, καθώς οργισμένοι επιβάτες έβαλαν φωτιά σε λάστιχα και απέκλεισαν δρόμους. Στη συνοικία Ιτακέρα, στο ανατολικό τμήμα της πόλης, η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να απωθήσει ένα εξοργισμένο πλήθος.

Η απεργιακή κινητοποίηση κηρύχθηκε το βράδυ της Τρίτης, μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στους εργαζόμενους και την δημόσια επιχείρηση η οποία λειτουργεί το μετρό. Οι εργαζόμενοι ζητούν μείωση των ωρών εργασίας σε εβδομαδιαία βάση από τις 40 στις 36 και αυξήσεις 30% (14,99% σε πραγματικές τιμές) ενώ η επιχείρηση προσφέρει αυξήσεις 4,5% (σε πραγματικές τιμές).

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ: REUTERS

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε