Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

77 εκτελέσεις έγιναν το 2009 στο Ιράκ

Τάφοι από θανατοποινίτες που εκτελέστηκαν ΦΩΤΟ EUROKINISSI
Τάφοι από θανατοποινίτες που εκτελέστηκαν ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Σύμφωνα με τις καταγγελίες υπάρχουν άλλοι 900 θανατοποινίτες στα κελιά των φυλακών.

Εβδομήντα επτά κρατούμενοι που είχαν καταδικαστεί σε θάνατο για “τρομοκρατία” εκτελέστηκαν το 2009,αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Ιράκ.

Οπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Δικαστηρίου Μαντχάντ αλ Μαχμούντ “το 2009 εκτελέστηκαν 77 κρατούμενοι για διάφορες υποθέσεις”. Σύμφωνα με την ανακοίνωση,οι κρατούμενοι αυτοί είχαν κριθεί ένοχοι “σε υποθέσεις σχετιζόμενες με τρομοκρατία” και εκτελέστηκαν “κατά προτεραιότητα”.

Σε έκθεση που δημοσιεύθηκε στο τέλος του 2009,η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει ότι “περίπου 900 κατάδικοι βρίσκονται στα κελιά των μελλοθανάτων.

Η Διεθνής Αμνηστία,στην έκθεσή της υποστηρίζει ότι πολλοί από τους καταδικασμένους σε θάνατο κρίθηκαν ένοχοι για φόνους η απαγωγές και “ορισμένοι καταδικάστηκαν έπειτα από άδικες δίκες” ή έπειτα από ομολογίες που αποσπάσθηκαν με βασανιστήρια. Η θανατική ποινή επανήλθε στο Ιράκ το 2004 με διάταγμα παρά τις έντονες διεθνείς αντιδράσεις.

Το 2008 καταδικάστηκαν σε θάνατο τουλάχιστον 285 άτομα και τουλάχιστον 34 εκτελέστηκαν σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία,ενώ το 2007 τουλάχιστον 199 καταδικάστηκαν σε θάνατο και εκτελέστηκαν τουλάχιστον 33.

   

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε