Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

79 κεράκια σβήνει σήμερα ο αυτοκράτορας Ακιχίτο

79 κεράκια σβήνει σήμερα ο αυτοκράτορας Ακιχίτο

Καλύτερα στην υγεία του- μετά την πρόσφατη εγχείρηση καρδιάς, ο Ιάπωνας αυτοκράτορας υποδέχεται χιλιάδες συμπατριώτες του για τα γενέθλιά του.

Ο αυτοκράτορας της Ιαπωνίας Ακιχίτο, που γιορτάζει σήμερα τα 79 του χρόνια, διαβεβαίωσε τους χιλιάδες Ιάπωνες που συγκεντρώθηκαν έξω από τα Ανάκτορα για να τον χαιρετίσουν ότι η υγεία του έχει αποκατασταθεί πλήρως μετά την εγχείριση καρδιάς που υποβλήθηκε το Φεβρουάριο και δήλωσε ότι προσεύχεται για τα θύματα της καταστροφής της 11ης Μαρτίου 2011.

Ο Ακιχίτο, όρθιος στο μπαλκόνι των αυτοκρατορικών ανακτόρων, χαιρέτισε το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στον ανατολικό Κήπο κρατώντας μικρές ιαπωνικές σημαίες. Σε μια πολύ σύντομη ομιλία του, ο μονάρχης δήλωσε ότι η σκέψη του είναι στα θύματα του σεισμού, του τσουνάμι και του πυρηνικού δυστυχήματος που έπληξαν τη χώρα τους στις 11 Μαρτίου του 2011.

“Υποβλήθηκα σε εγχείριση καρδιάς το Φεβρουάριο, η οποία ανησύχησε πολλούς ανθρώπους. Σας διαβεβαιώνω ότι πλέον ζω τη ζωή που ζούσα πριν”, είπε.

“Μένει λίγος χρόνος μέχρι το τέλος της χρονιάς, η οποία ήταν και αυτή μια δύσκολη χρονιά”, πρόσθεσε ο αυτοκράτορας αναφερόμενος στα θύματα της 11ης Μαρτίου. “Σκοπεύω να περάσω αυτές τις ημέρες με προσευχή για την ευτυχία όλων των Ιαπώνων και κυρίως των πληγέντων από την καταστροφή”.

Αρχηγός του ιαπωνικού κράτους και “σύμβολο του κράτους και της ενότητας του λαού”, ο αυτοκράτορας έχει μόνο εθιμοτυπικό και συμβολικό ρόλο χωρίς να διαθέτει καμιά πολιτική εξουσία. Ωστόσο τα καθήκοντα εκπροσώπησης που έχει απέναντι σε ξένους αξιωματούχους και στον ιαπωνικό λαό τού επιβάλλουν ένα σχετικά βεβαρυμμένο πρόγραμμα.

Ο Ακιχίτο ανήλθε στο θρόνο των Χρυσανθέμων το 1989 μετά το θάνατο του πατέρα του Χιροχίτο.

Διαβάστε ειδήσεις απ’ όλο τον κόσμο στη σχετική κατηγορία του Newsit

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε