Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

7ο διεθνώς στην κατανάλωση καλλυντικών το Ιράν

7ο διεθνώς στην κατανάλωση καλλυντικών το Ιράν

Με μέσο μισθό 600-700 δολάρια, οι Ιρανές ξοδεύουν 2,1 δισ. δολάρια το χρόνο σε προϊόντα ομορφιάς. Το Ιράν είναι έβδομη χώρα παγκοσμίως σε κατανάλωση καλλυντικών. Το “μυστήριο” φαίνεται να εξηγείται από τον ηλικιακό μέσο όρο.

Το Ιράν είναι η έβδομη χώρα στον κόσμο στην κατανάλωση προϊόντων ομορφιάς, αφού τα 74 εκατομμύρια κάτοικοι της ξοδεύουν κάθε χρόνο 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια για προϊόντα μακιγιάζ και περιποίησης σώματος, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Iran Daily. Η έρευνα από το μη κρατικό ινστιτούτο TMBA δείχνει πως το Ιράν καλύπτει το 29% της αγοράς καλλυντικών στη Μέση Ανατολή, που συνολικά υπολογίζεται στα 7,2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Περίπου 14 εκατομμύρια γυναίκες από 15 ως 45 ετών ζουν στις μεγάλες πόλεις του Ιράν και ξοδεύουν κατά μέσο όρο επτά δολάρια το μήνα για προϊόντα ομορφιάς, υπογραμμίζεται στην έρευνα. Ο μέσος μισθός στο Ιράν κυμαίνεται από 600 ως 700 δολάρια και ο κατώτερος στα 300 δολάρια. 

Σύμφωνα με την έρευνα, το υψηλό επίπεδο στις πωλήσεις καλλυντικών εξηγείται από το γεγονός ότι ο μισός ιρανικός πληθυσμός – το 65% στα αστικά κέντρα – είναι μικρότερο των τριάντα ετών. 

Πάντως οι ερευνητές επισημαίνουν πως βασίστηκαν σε εκτιμήσεις, αφού δεν υπάρχει κανένα επίσημο στοιχείο για το θέμα αυτό στο Ιράν. Το Ιράν παράγει προϊόντα ομορφιάς, αλλά ένα σημαντικό μέρος εισάγεται, πολλά από αυτά λαθραία.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε