Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

80 εκατ. ευρώ αποζημίωση για τα θιγμένα ισπανικά αγγούρια!

Η Μαδρίτη θα ζητήσει αποζημίωση 80 εκατομμυρίων ευρώ από την ΕΕ για τη ζημιά που υπέστησαν οι καλλιεργητές της λόγω της κατηγορίας ότι ισπανικά αγγούρια προκάλεσαν την επιδημία μόλυνσης από το βακτήριο E.coli.
Η Ισπανία θα ζητήσει αποζημίωση 80 εκατομμυρίων ευρώ από την ΕΕ — ένα ποσό μικρότερο των πρώτων εκτιμήσεων– για τη ζημιά που υπέστη η γεωργία της, όταν τα αγγούρια της ενοχοποιήθηκαν εσφαλμένα για την επιδημία του θανατηφόρου βακτηρίου E.coli.
 
Η ισπανική κυβέρνηση θα προβεί στο αίτημα αυτό για να αποζημιωθεί για την “επίπτωση” από το λάθος, ανακοίνωσε η υπουργός Αγροτικών Υποθέσεων Ρόζα Αγκιλάρ.
 
Η χώρα είχε ανακοινώσει από τις αρχές Ιουνίου ότι θα ζητούσε από την ΕΕ “έκτακτη βοήθεια” ως “αποζημίωση”.
 
Τα ισπανικά αγγούρια, τα οποία αρχικά θεωρήθηκαν ύποπτα από τις γερμανικές αρχές ως πηγή της επιδημίας της αιμορραγικής διάρροιας που έχει προκαλέσει το θάνατο 48 ανθρώπων μέχρι σήμερα στην Ευρώπη, απαλλάχτηκαν της κατηγορίας αυτής όταν οι γερμανικές υγειονομικές αρχές ανακάλυψαν τελικά ότι σπόροι φύτρων είναι πηγή της επιδημίας αυτής.
 
Ωστόσο ο συναγερμός αυτός που διήρκησε 10 ημέρες, προκάλεσε πτώση των εξαγωγών φρούτων και λαχανικών στην Ευρώπη ωθώντας την ΕΕ να προσφέρει βοήθεια 210 εκατομμυρίων ευρώ στους πληγέντες γεωργούς.
 
Η ισπανική ομοσπονδία παραγωγών-εξαγωγέων φρούτων και λαχανικών (Fepex) στην Ευρώπη είχε εκτιμήσει στην αρχή ότι οι απώλειες για τη χώρα ανέρχονταν σε 225 εκατομμύρια ευρώ ανά εβδομάδα. Ο Συντονισμός οργανώσεων γεωργών και κτηνοτρόφων (COAG) είχε ανακοινώσει κατόπιν το ποσό των 350 εκατομμυρίων ευρώ συνολικά.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε