Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

81χρονη αυτοπυρπολήθηκε για να μην της κατεδαφίσουν το σπίτι

Μπροστά στα έκπληκτα μάτια τοπικών αξιωματούχων, εργατών και των παιδιών της, η Ουάνγκ Λιουσί αυτοκτόνησε, βάζοντας φωτιά τον εαυτό της.

Το θλιβερό περιστατικό συνέβη στις 3 Νοεμβρίου. Τότε, 300 άνδρες που εργάζονταν για τον δήμο της πόλης Ζιενγκζιού, στην επαρχία Χενάν, πήγαν να κατεδαφίσουν το σπίτι της. Αιτία δεν ήταν κάποιο χρέος, αλλά τα σχέδια για την κατασκευή τούνελ, σύμφωνα με την εφημερίδα Νέα του Πεκίνου.

Όταν τα συνεργεία έφτασαν για να κατεδαφίσουν το σπίτι της, εκείνη λούστηκε με εύφλεκτο υγρό και αυτοπυρπολήθηκε. Αργότερα, υπέκυψε.

Οι γιοι της Ουάνγκ και η νύφη της, που επίσης προσπάθησαν να καθυστερήσουν την κατεδάφιση, λούστηκαν κι εκείνοι με εύφλεκτη ουσία αλλά δεν έβαλαν φωτιά. Συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν για δέκα ημέρες για “διατάραξη της δημόσιας τάξης”.

Ο θάνατος της γριούλας υπογραμμίζει τις συχνές τραγωδίες στην Κίνα από τις απαλλοτριώσεις και τις αναγκαστικές εντολές έξωσης που εκδίδουν οι αρχές, με τους κατοίκους συχνά να εκδιώκονται βίαια από την ταχεία αστική και βιομηχανική ανάπτυξη.

Ο κύκλος των επιτάξεων, των εξώσεων και των κατεδαφίσεων συνοδεύεται συχνά από διενέξεις, καθώς κάτοικοι διαμαρτύρονται για το εξευτελιστικά χαμηλό ύψος των αποζημιώσεων και την συνεργασία μεταξύ των τοπικών αρχών και των εργοληπτών. Ορισμένοι κάτοικοι εξεγείρονται και μερικοί αυτοκτονούν.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε