Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

85 εκατ. ευρώ ετησίως τα κέρδη του οργανωμένου εγκλήματος

Μακράν η πιο επικερδής «επιχείρηση», με τζίρο 105 δισ. δολάρια το χρόνο, είναι το εμπόριο ναρκωτικών.

Συγκλονιστικά τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον έλεγχο των Ναρκωτικών και το Οργανωμένο Έγκλημα (ONUDC). Τα κέρδη του οργανωμένου εγκλήματος ανέρχονται στα 85 εκατομμύρια ευρώ παγκοσμίως κάθε χρόνο.

Το οργανωμένο έγκλημα έχει αυξηθεί «μέχρι του σημείου να πάρει παγκόσμιες διαστάσεις», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο διευθυντής του ONUDC, Γιούρι Φεντότοφ.

Η κοκαΐνη και η ηρωίνη φέρνουν έσοδα ύψους 105 δισεκατομμυρίων δολαρίων (75 δισ. ευρώ) ετησίως. Από το εμπόριο ανθρώπων οι εγκληματικές οργανώσεις κερδίζουν περίπου 10 δισ. δολάρια. Λιγότερο… «επικερδείς» είναι, τουλάχιστον προς το παρόν, οι νέες μέθοδοι όπως το παράνομο εμπόριο φυσικών πόρων (3,5 δισ. δολάρια) ή το λαθρεμπόριο φαρμάκων (1,6 δισ. δολάρια).

Σύμφωνα με τον Φεντότοφ, η Σύμβαση του Παλέρμο που στοχεύει να διευκολύνει τη συνεργασία μεταξύ κρατών για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος είναι ένα ισχυρό εργαλείο όμως δεν χρησιμοποιείται επαρκώς.

Εκπρόσωποι από τα 157 κράτη που έχουν επικυρώσει τη Σύμβαση του Παλέρμο, η οποία υιοθετήθηκε το 2000, θα συναντηθούν αυτή την εβδομάδα στη Βιέννη, προκειμένου να κάνουν τον απολογισμό από την εφαρμογή της συμφωνίας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε