Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

90 δισ. ευρώ η βοήθεια για την Ιρλανδία – Και αυτή στον μηχανισμό στήριξης

REUTERS

Μετά την Ελλάδα ήρθε η σειρά της Ιρλανδίας. 90 δισ. ευρώ θα είναι το ύψος της βοήθειας, σύμφωνα με τον υπουργό οικονομικών του Βελγίου. Τριετές θα είναι πρόγραμμα στήριξης, είπε ο Ολι Ρεν.

Τουλάχιστον “80- 90 δισεκατομμύρια ευρώ” θα είναι η οικονομική βοήθεια που θα χορηγηθεί στην Ιρλανδία μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι χώρες της ΕΕ, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου Ντιντιέ Ρέιντερς, η χώρα του οποίου ασκεί αυτό το εξάμηνο την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις οικονομικές υποθέσεις Ολι Ρέν του δήλωσε ότι το πρόγραμμα στήριξης της Ιρλανδίας θα έχει τριετή διάρκεια.

Την ίδια ώρα ο διευθυντής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος- Καν δήλωσε οτι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι έτοιμο να βοηθήσει την Ιρλανδία χορηγώντας της πολυετές δάνειο και θα ξεκινήσει “άμεσα” συνομιλίες για το οικονομικό πρόγραμμα της χώρας.

“Μια ομάδα του ΔΝΤ που βρίσκεται ήδη στην Ιρλανδία για συνομιλίες για τεχνικά θέματα θα ξεκινήσει τώρα διαπραγματεύσεις με τις ιρλανδικές αρχές, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα”, αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Στρος-Καν μετά το αίτημα του Δουβλίνου για χορήγηση οικονομικής βοήθειας.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ αποδέχτηκαν το αίτημα χορήγησης οικονομικής βοήθειας θεωρώντας ότι είναι “δικαιολογημένο” για “να προστατευθεί η οικονομική σταθερότητα στην ΕΕ και στην ευρωζώνη”.
“Οι υπουργοί χαιρετίζουν το αίτημα της ιρλανδικής κυβέρνησης για οικονομική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις χώρες μέλη της ευρωζώνης. Οι υπουργοί συμφωνούν με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ότι η βοήθεια στην Ιρλανδία είναι δικαιολογημένη για να προστατευθεί η οικονομική σταθερότητα στην ΕΕ και στην ευρωζώνη”, αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε στις Βρυξέλλες. Ωστόσο,στην ανακοίνωση δεν διευκρινίζεται το ύψος της βοήθειας.

Από ευρωπαϊκής πλευράς η βοήθεια, που θα χορηγηθεί στο πλαίσιο του κοινού προγράμματος ΕΕ-ΔΝΤ, “θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθεροποίησης”, δηλαδή το “πακέτο” των δανείων ύψους 60 δισεκατομμυρίων ευρώ που εγγυάται ο προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και την Ευρωπαϊκή Διευκόλυνση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η οποία αφορά τις χώρες της ευρωζώνης και παρέχει εγγυήσεις ύψους έως 440 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Επίσης, η Βρετανία και η Σουηδία, δυο χώρες που δεν ανήκουν στην ευρωζώνη, ανέφεραν ότι είναι έτοιμες να εξετάσουν το ενδεχόμενο χορήγησης δανείου στην Ιρλανδία.

Όπως μετέδωσε σήμερα το πρωί το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC, η Βρετανία θα χορηγήσει περίπου 7 δισεκατομμύρια λίρες ως βοήθεια για την Ιρλανδία. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται και διμερή δάνεια προς την Ιρλανδία αλλά και η συνεισφορά του Λονδίνου στο “πακέτο” βοήθειας που θα συντονίσουν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.Το BBC ανέφερε ότι η βρετανική κυβέρνηση θέλει να βοηθήσει “έναν φίλο στην ανάγκη” του.

Η ευρωπαϊκή βοήθεια θα χορηγηθεί στο πλαίσιο ενός πολιτικού προγράμματος που θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ των ευρωπαϊκών αρχών και του ΔΝΤ.

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο  πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Μπράιαν Κάουεν, ανακοίνωσε ότι η χώρα του κατέθεσε αίτημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για χορήγηση διεθνούς βοήθειας και ότι οι Βρυξέλλες το έκαναν δεκτό.
Ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας Ιβάν Μίκλος επιβεβαίωσε ότι η Ιρλανδία προσέφυγε στο μηχανισμό στήριξης και οι υπουργοί της Ευρωζώνης ενέκριναν το αίτημα.” Η Ιρλανδία ζήτησε τη βοήθεια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας ( EFSF) και η Σλοβακία μαζί με τους υπόλοιπους εταίρους της Ευρωζώνης την ενέκριναν. Ωστόσο η Σλοβακία διατύπωσε την ανησυχία της για τέτοιου είδους μηχανισμούς” δήλωσε ο Μίκλος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ
Επίσημη προσφυγή Ιρλανδίας στο μηχανισμό διάσωσης – Συμφώνησαν οι ευρωπαίοι υπ. οικονομικών

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε