Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Αδιέξοδο στην Ιταλία για τις μεταρρυθμίσεις – Λέγκα: «Δώσαμε…»

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Μέρκελ και Σαρκοζί, πριν τον κοροϊδέψουν, του ζήτησαν νέα μέτρα. Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι -με την πλάτη στον τοίχο- έσπευσε να κάνει την επιθυμία τους πραγματικότητα. Αλλά λογάριαζε χωρίς τη Λέγκα του Βορρά.

Μπορεί η Λέγκα να στηρίζει τον «καβαλιέρε» στη Βουλή, αλλά δεν το έκανε στα σχέδιά του για αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια. «Δώσαμε» ήταν η απάντηση που πήρε!

«Η θέση μας είναι σαφής ως προς τη μεταρρύθμιση του συστήματος συνταξιοδότησης: δώσαμε», ήταν η δήλωση του υπουργού Εσωτερικών και ηγετικού στελέχους της Λέγκας, Ρομπέρτο Μαρόνι.

Μοιραία ήρθε και το αδιέξοδο. Το έκτακτο υπουργικό συμβούλιο δεν κατέληξε σε απόφαση και θα συνεδριάσει ξανά την Τρίτη. Ο χρόνος, όμως, πιέζει. Την Τετάρτη, στη νέα Συνοδο Κορυφής, Μέρκελ και Σαρκοζί περιμένουν απαντήσεις και συγκεκριμένα μέτρα από τον Μπερλουσκόνι. Ειδάλλως, δε θα έχουν κανέναν ενδοιασμό να ρίξουν και τη Ρώμη στα… νύχια του Μηχανισμού Στήριξης.

«Κανείς δεν έχει τίποτε να φοβάται από την Ιταλία», την τρίτη σε μέγεθος οικονομία της ευρωζώνης, διεμήνυσε προς Βερολίνο και Παρίσι ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, σημειώνοντας πως η κρίση του ευρώ αφορά το γαλλο-γερμανικό τραπεζικό σύστημα που είναι εκτεθειμένο στο χρέος των χωρών που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες.

Η Ευρώπη απαιτεί από την Ιταλία τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για να αποφευχθεί η μετάδοση της κρίσης χρέους στη χώρα, η οποία αντιμετωπίζει την δυσπιστία των αγορών και δανείζεται με επιτόκιο που φθάνει το 6%, θέτοντας σε κίνδυνο το σύνολο της ευρωζώνης.

Πέραν της μεταρρύθμισης του συστήματος συνταξιοδότησης, το οποίο έχει ήδη αναθεωρηθεί τα τελευταία χρόνια, η ΕΕ ζητεί μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, για να τονωθεί η απασχόληση των νέων, καθώς και μεταρρύθμιση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τις επιχειρήσεις.

Παράλληλα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η ΕΕ εξετάζει το ενδεχόμενο να υποστηρίξει την Ιταλία αγοράζοντας, μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ιταλικό δημόσιο χρέος, ώστε η χώρα να είναι σε θέση να χρηματοδοτηθεί με λογικούς όρους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Φόβοι ότι η Ιταλία θα ακολουθήσει το δρόμο της Ελλάδας – Πληροφορίες για είσοδό της στον Μηχανισμό Στήριξης

Πως ο Μπερλουσκόνι προκαλεί… αμηχανία σε Μέρκελ-Σαρκοζί

«Μαύρο πρόβατο» και ο Μπερλουσκόνι – Έκτακτο υπουργικό για νέα μέτρα στην Ιταλία

Άρχισαν τα όργανα και για την Ιταλία – Αυστηρά μηνύματα προς Μπερλουσκόνι

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε