Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Αδιέξοδο το Αφγανιστάν για ΗΠΑ

16 ακόμη νεκροί αμερικανοί και ο Λευκός Οίκος φρενάρει την αποστολή επιπλέον στρατιωτών.

 16 αμερικανοί σκοτώθηκαν σήμερα στο Αφγανιστάν από δύο πτώσεις ελικοπτέρων. Οι αρχές δηλώνουν πως δεν πιστεύουν ότι  έπεσαν από εχθρικά πυρά φανατικών μουσουλμάνων.
 Αυτή είναι μία από τις πλέον μεγάλες απώλειες για τους Αμερικανούς που βλέπουν το Αφγανιστάν να εξελίσσεται σε βατερλώ. Ο πρόεδρος Ομπάμα ακόμη δεν έχει ανακοινώσει  επίσημα αν θα στείλει επιπλέον στρατιώτες στη χώρα.
 Στον Λευκό Οίκο οι εισηγήσεις είναι αντικρουόμενες. Υπάρχουν διπλωμάτες, όπως ο γερουσιαστής Τζόν Κέρρυ, που προτείνουν να περιμένουν οι αμερικανοί να τελειώσουν οι εθνικές εκλογές του Αφγανιστάν και μετά να στείλουν επιπλέον στρατό. Υπάρχουν βέβαια και εκείνοι που θέλουν περισσότερους στρατιώτες τώρα.
Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τα όσα είχε εξαγγείλει προεκλογικά ο αμερικανός πρόεδρος που πλέον ψάχνει έναν τρόπο να φύγει από τη χώρα χωρίς να προκαλέσει εμφύλιο πόλεμο στο Αφγανιστάν και αποσταθεροποίηση σε όλη την Ασία. Πληθαίνουν όμως οι φωνές που θεωρούν καταδικασμένη αυτή την τακτική και  βλέπουν τον Ομπάμα να κάνει το ίδιο λάθος που έκανε ο Κόκκινος Στρατός την δεκαετία του ’80 στο Αφγανιστάν.
Σήμερα πάντως ο αντίπαλος του νυν προέδρου του Αφγανιστάν Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ έδωσε 17 αιτήματα για να αλλάξει τον τρόπο που θα γίνουν οι εκλογές του Νοεμβρίου καθώς φοβάται και νέα νοθεία από τον πρόεδρο Καρζάι.
 Σε περίπτωση που τα αιτήματα του δεν ικανοποιηθούν απειλεί να μην κατέβει στις εκλογές. Αρκετοί ανεξάρτητοι παρατηρητές θεωρούν ότι θα καταλήξουν σε φιάσκο και αυτές οι εκλογές καθώς οι Ταλιμπάν προειδοποίησαν τον κόσμο να μην ψηφίσει. Όπως και στις προηγούμενες εκλογές ο εκφοβισμός ήταν τέτοιος που ελάχιστοι πήγαν να ψηφίσουν.     

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε