Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Μάλτα: Αεροπειρατεία θρίλερ! Κρατούσαν ομήρους και ζητούσαν απελευθέρωση γιου του Καντάφι

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

– Δύο αεροπειρατές, οπαδοί του Καντάφι, ακινητοποίησαν επιβάτες και πλήρωμα αεροσκάφους της Afriqiyah Airways
– Το αεροσκάφος είχε ξεκινήσει το ταξίδι του από τη Λιβύη όταν οι αεροπειρατές απαίτησαν να πάνε στη Μάλτα
– Μετά από πολύωρη διαπραγμάτευση απελευθέρωσαν σταδιακά όλους τους ομήρους και συνελήφθησαν
– Είχαν απειλήσει να τινάξουν το αεροπλάνο στον αέρα
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ

Παραδόθηκαν μετά από πολύωρη αεροπειρατεία οι δύο υποστηρικτές του Καντάφι που είχαν καταλάβει αεροπλάνο της Afriqiyah Airways, όντας οπλισμένοι με χειροβομβίδες. Οι δύο άντρες είχαν επιτρέψει σε όλους τους επιβάτες εκτός από το πλήρωμα της πτήσης να εγκαταλείψουν το αεροπλάνο, προκαλώντας ανησυχία πως θα ζητούσαν να απογειωθούν. Αφού αιτήθηκαν πολιτικό άσυλο στη Μάλτα, οι δύο αεροπειρατές βγήκαν από το αεροπλάνο και συνελήφθησαν από τις αρχές.

Λίγη ώρα νωρίτερα είχαν επιτρέψει σε 25 γυναίκες και παιδιά να αφήσουν το αεροπλάνο και εν συνεχεία άλλους 40 επιβάτες. Οι μόνοι που είχαν απομείνει με τους αεροπειρατές ήταν το προσωπικό του αεροπλάνου της Libyan Afriqiyah Airways.

«Οι αεροπειρατές παραδόθηκαν, υποβλήθηκαν σε σωματικό έλεγχο και τέθηκαν υπό κράτηση» έγραψε ο Μούσκατ στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter. Oι δύο άνδρες φαίνεται πως είναι υποστηρικτές του πρώην ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι και ζητούν πολιτικό άσυλο στη Μάλτα, είπε λίγο νωρίτερα ένας υπουργός της κυβέρνησης της Λιβύης.

Κάνοντας δηλώσεις σε τηλεοπτικά δίκτυα της Λιβύης, ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης εθνικής ενότητας, Τάχερ Σιάλα, πρόσθεσε πως οι αεροπειρατές θέλουν επιπλέον να ανακοινώσουν την ίδρυση ενός πολιτικού κόμματος υπέρ του Καντάφι.

Στις εικόνες που μετέδωσαν τηλεοπτικά δίκτυα, ο ένας από τους αεροπειρατές είχε εξέλθει για λίγα δευτερόλεπτα από το αεροσκάφος κραδαίνοντας την πράσινη σημαία της Λιβύης την εποχή του Καντάφι. Την ίδια ώρα, ο κυβερνήτης του αεροσκάφους, Άλι Μίλαντ, μιλώντας στο λιβυκό τηλεοπτικό δίκτυο Libya Channel είπε πως οι δύο αεροπειρατές ήταν οπλισμένοι με χειροβομβίδες και ένα περίστροφο.

Το ιστορικό της αεροπειρατείας

Οι πληροφορίες που μεταδίδονται από τα διεθνή ΜΜΕ, θέλουν τους δύο αγνώστους που έχουν καταλάβει το αεροπλάνο της Afriqiyah, να αναγκάζουν τον πιλότο ο οποίος προσπάθησε να το προσγειώσει στην Τρίπολη της Λιβύης, να κατευθυνθεί στη Μάλτα.

Οι ίδιες πληροφορίες, θέλουν τους αεροπειρατές να κρατούν στα χέρια τους, χειροβομβίδες, κάτι που προκαλεί σοβαρά ερωτήματα για το πως κατάφεραν να τις βάλουν μέσα στο αεροσκάφος, περνώντας μια σειρά ελέγχων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το αίτημα που διατυπώθηκε από τους αεροπειρατές ήταν η απελευθέρωση του γιου του Καντάφι. Λίγο πριν τις 15:00 ώρα Ελλάδας, οι αεροπειρατές άνοιξαν την πόρτα του αεροπλάνου και άφησαν κάποιους από τους ομήρους, να φύγουν. Πιθανότατα πρόκειται για τις 28 γυναίκες που υπήρχαν στην πτήση.

Στο αεροσκάφος σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες επιβαίνουν 118 άτομα, επιβάτες και πλήρωμα.

Το αεροσκάφος λίγο μετά τη μία το μεσημέρι (ώρα Ελλάδος) προσγειώθηκε στη Μάλτα και οι αρχές προσπαθούν να έρθουν σε επικοινωνία με τους αεροπειρατές. Σύμφωνα με τους Timesofmalta οι αεροπειρατές είναι υποστηρικτές του καθεστώτος που είχε εγκαθιδρύσει στη χώρα ο Καντάφι.

Οι αεροπειρατές απείλησαν να τινάξουν το αεροπλάνο στον αέρα. Σύμφωνα πάντως με το πρακτορείο Reuters τα αιτήματα των αεροπειρατών δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά. 

Προς το παρόν το μόνο βέβαιο είναι ότι οι αεροπειρατές κατάφεραν να εισέλθουν στο αεροσκάφος στο έδαφος της Λιβύης, καθώς αυτό εκτελούσε εσωτερική πτήση, και υποχρέωσαν το πλήρωμα να κατευθυνθεί προς το νησί της Μάλτας.

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε