Πέμπτη, 25 Απρ.
17oC Αθήνα

Αεροπορική επίθεση στη Βεγγάζη – «Κανένα έλεος για όσους δεν αφοπλιστούν» απείλησε ο Καντάφι!

Για πρώτη φορά από τις 15 Φεβρουαρίου όταν ξεκίνησε η εξέγερση εναντίον του, ο Μουαμάρ Καντάφι αποφάσισε να βομβαρδίσει τη Βεγγάζη, προπύργιο της αντιπολίτευσης.

Η πληροφορία από τη Νέα Υόρκη πως το Συμβούλιο Ασφαλείας πρόκειται να εγκρίνει τη δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη ήταν η αφορμή για να δώσει ο Συνταγματάρχης την εντολή να βομβαρδιστεί η Βεγγάζη, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, που από τις πρώτες μέρες της εξέγερσης είχε περάσει υπό τον έλεγχο των εξεγερμένων.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδριάζει την Πέμπτη για να αποφασίσει αν θα επιτρέψει τη δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη ή όχι. Σύμφωνα με το CNN το σχέδιο της απόφασης αναφέρει ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν «όλα τα απαραίτητα μέτρα» για να αποτρέψουν τη «σφαγή αμάχων» από το καθεστώς Καντάφι.

Σύμφωνα με το BBC, οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν βάλει στο στόχαστρο τους ακόμη και το αεροδρόμιο Μπενίνα, ενώ εκρήξεις ακούστηκαν στην πόλη. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν πως έγιναν τουλάχιστον τρεις επιδρομές.

Και ενώ η διεθνής πίεση στον Μουαμάρ Καντάφι εντείνεται, εκείνος σε ραδιοφωνικό του μήνυμα απείλησε πως δε θα δείξει «κανένα έλεος» σε όποιον από τους εξεγερμένους δεν αφοπλιστεί. Ορκίστηκε να ανακαταλάβει το προπύργιο των ανταρτών. Απευθυνόμενος στους κατοίκους της Βεγγάζης είπε ότι όσοι είναι άοπλοι δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν από το στρατό αλλά κάθε σπίτι πρόκειται να ερευνηθεί.

Υποσχέθηκε να δώσει συγχώρεσε σε όποιον αντάρτη παραδοθεί, λέγοντας ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις δεν πρόκειται να διώξουν όποιον αφοπλιστεί. Αλλά για εκείνους που θα αντισταθούν «δε θα υπάρξει έλεος ούτε συμπόνια».

Οι κυβερνητικές δυνάμεις θα «σώσουν τη Βεγγάζη από τους προδότες» είπε ο Καντάφι και προειδοποίησε τους πολίτες να μην υποστηρίζουν την αντιπολίτευση.

Ανώτατος στρατιωτικός της Λιβύης, νωρίτερα, προειδοποίησε ότι ενδεχόμενη στρατιωτική επιχείρηση ξένων δυνάμεων κατά του καθεστώτος Καντάφι θα θέσει σε κίνδυνο τις θαλάσσιες και αεροπορικές επικοινωνίες της Μεσογείου.

Την ίδια ώρα, το επίσημο κρατικό πρακτορείο της Λιβύης μετέδωσε ότι η κυβέρνηση προτίθεται να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις από τα μεσάνυχτα της Κυριακής για να δώσει χρόνο στους αντάρτες να παραδώσουν τα όπλα τους και την ευκαιρία να επωφεληθούν από την απόφαση για γενική αμνηστία.

Διαβάστε επίσης
Aντιστέκονται ακόμα στον Καντάφι – “Κρατάει” η Βεγγάζη

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε