Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

“Αετοί”! Στα… μανταλάκια έρευνες της Europol για τρομοκρατικές οργανώσεις!

“Αετοί”! Στα… μανταλάκια έρευνες της Europol για τρομοκρατικές οργανώσεις!

Αυτή δεν είναι γκάφα. Γιατί χάνει την αξία της η λέξη. Και αυτό που έκανε αυτός που το έκανε, να “βγάλει”… φόρα παρτίδα στο ίντερνετ, έρευνες της Europol για τρομοκρατικές οργανώσεις, δεν έκανε γκάφα. Αλλιώς λέγεται…

Την αποκάλυψη έκανε η εκπομπή Zembla της ολλανδικής τηλεόρασης. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, πληροφορίες που αφορούν πολλές διεθνείς έρευνες για τρομοκρατικές οργανώσεις, τις οποίες έχει συντάξει η Europol, αφέθηκαν κατά λάθος σε ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο, χωρίς κάποιον κωδικό ασφαλείας για την προστασία του περιεχομένου.

Η Zembla επικαλέστηκε τον υποδιευθυντή της υπηρεσίας Βιλ βαν Γκέμερτ ο οποίος παραδέχτηκε ότι γνωρίζει το συμβάν. Σύμφωνα με την εκπομπή, η διαρροή προκλήθηκε από έναν πρώην υπάλληλο, ο οποίος είχε πάρει φακέλους στο σπίτι του, κάτι που αντιβαίνει στους κανονισμούς της Europol, και τους είχε φυλάξει στο σκληρό δίσκο υπολογιστή συνδεδεμένου με το Ίντερνετ χωρίς να συνειδητοποιήσει ότι το περιεχόμενο ήταν προσβάσιμο στον καθένα.

Η εκπομπή δεν αναπαρήγαγε το περιεχόμενό τους, το οποίο όπως ανέφερε, περιείχε πληροφορίες για 54 διαφορετικές αστυνομικές έρευνες περιλαμβανομένων των ονομάτων και των αριθμών τηλεφώνων των υπόπτων.

Ο Βαν Γκέμερτ δήλωσε ότι δεν προκύπτει να έχει δει κάποιος άλλος τα έγγραφα πέραν των δημοσιογράφων του Zembla, αλλά δεν μπόρεσε να αποκλείσει το ενδεχόμενο.

Η Europol (Ευρωπαϊκή Αστυνομική Υπηρεσία), ο αρμόδιος οργανισμός της ΕΕ για την επιβολή του νόμου που βοηθά τις αστυνομικές αρχές στα κράτη μέλη, δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη να σχολιάσει την πληροφορία.

Η Ολλανδή ακτιβίστρια για τα δικαιώματα της ιδιωτικής ζωής και ευρωβουλευτής Σόφι Ιντ Βελντ έγραψε στο Twitter: “Τεράστια διαρροή δεδομένων. Θα καλέσουμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον διευθυντή της Europol να ενημερώσουν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο”.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε