Ειδήσεις SURVIVOR· ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΖΟΚΕΡ· ΚΑΙΡΟΣ Συννεφιά 23 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Αφγανιστάν: Δηλητηρίασαν 150 μαθήτριες επειδή είναι αντίθετοι με την εκπαίδευση γυναικών

Αφγανιστάν: Δηλητηρίασαν 150 μαθήτριες επειδή είναι αντίθετοι με την εκπαίδευση γυναικών
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 17.04.2012 | 17:34
Πρώτη δημοσίευση: 17.04.2012 | 17:23

Περίπου 150 μαθήτριες δηλητηριάστηκαν σήμερα αφού ήπιαν μολυσμένο νερό σε ένα γυμνάσιο στο βόρειο Αφγανιστάν.

Οι τοπικές αρχές επιρρίπτουν ευθύνες σε συντηρητικούς κύκλους που είναι αντίθετοι με την εκπαίδευση των γυναικών.

Από το 2001, μετά την ανατροπή των Ταλιμπάν, οι οποίοι απαγόρευαν στα κορίτσια να φοιτούν στα σχολεία, οι γυναίκες του Αφγανιστάν έχουν επιστρέψει στα θρανία, ιδίως στην πρωτεύουσα Καμπούλ. Κατά διαστήματα όμως σημειώνονται επιθέσεις εναντίον των κοριτσιών, των δασκάλων και των ίδιων των σχολείων, συνήθως στα νότια και τα ανατολικά της χώρας που θεωρούνται πιο συντηρητικές περιοχές και όπου οι Ταλιμπάν χαίρουν μεγαλύτερης υποστήριξης.

"Είμαστε 100% σίγουροι ότι το νερό που ήπιαν μέσα στις τάξεις ήταν δηλητηριασμένο. Είναι δουλειά είτε αυτών που διαφωνούν με την εκπαίδευση των κοριτσιών είτε έργο ανεύθυνων ατόμων", είπε ο Τζαν Μοχάμαντ Ναμπιζάντα, ο εκπρόσωπος του γραφείου εκπαίδευσης της επαρχίας Ταχάρ.

Σχεδόν 150 κορίτσια, που παρουσίασαν πονοκέφαλο και στομαχικές διαταραχές, παραμένουν για νοσηλεία καθώς η κατάστασή τους κρίθηκε σοβαρή. Τα υπόλοιπα επέστρεψαν στα σπίτια τους αφού τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

"Δεν πρόκειται για μια τυχαία ασθένεια. Ήταν μια σκόπιμη ενέργεια για να δηλητηριαστούν οι μαθήτριες", δήλωσε από την πλευρά του ο Χαφιζουλάχ Σάφι, ο επικεφαλής της υπηρεσίας δημόσιας υγείας της επαρχίας.

Κανείς από τους αξιωματούχους δεν κατονόμασε την οργάνωση ή τα άτομα που προέβησαν στην ενέργεια αυτή, καθώς φοβούνται τυχόν αντίποινα.

Πέρσι η αφγανική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει οτι οι Ταλιμπάν, προσπαθώντας να υιοθετήσουν μια πιο μετριοπαθή εικόνα, ήραν τις αντιρρήσεις τους στο θέμα της εκπαίδευσης των γυναικών. Οι ίδιοι όμως δεν έχουν δηλώσει με σαφήνεια τη θέση τους. Στο παρελθόν σκληροπυρηνικοί ισλαμιστές είχαν ρίξει οξύ στα πρόσωπα γυναικών και κοριτσιών ενώ κατευθύνονταν προς το σχολείο τους.

Η εκπαίδευση των γυναικών είχε τεθεί εκτός νόμου από την κυβέρνηση των Ταλιμπάν μεταξύ 1996-2001, καθώς τη θεωρούσαν αντίθετη με τις αρχές του Ισλάμ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πυροβολισμοί εναντίον της ελληνικής δύναμης στο Αφγανιστάν - Παραμένει σε συναγερμό το στρατόπεδο

Αφγανιστάν: Διαδήλωση για την κακοποίηση των γυναικών   Διαδώστε αυτό το άρθρο