Ειδήσεις ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ ΑΘΗΝΑ· ΟΑΕΔ Συννεφιά 21 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

"Αφού οι Τυνήσιοι ανέτρεψαν το καθεστώς, μπορούν και οι Αιγύπτιοι"

`Αφού οι Τυνήσιοι ανέτρεψαν το καθεστώς, μπορούν και οι Αιγύπτιοι`
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 22.01.2011 | 19:18
Πρώτη δημοσίευση: 22.01.2011 | 19:05

Η φράση αυτή ανήκει στον Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, του πρώην διευθυντή της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας.

Ο αιγύπτιος αντιφρονών και πρώην διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, σε συνέντευξη του στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, στο τεύχος που θα κυκλοφορήσει την Δευτέρα, εκτιμά ότι αν οι Τυνήσιοι ανέτρεψαν το αυταρχικό καθεστώς που ήταν στην εξουσία εδώ και δεκαετίες, οι Αιγύπτιοι θα πρέπει να το κάνουν επίσης.

"Αν οι Τυνήσιοι το έκαναν, και οι Αιγύπτιοι θα πρέπει να το κάνουν", δήλωσε όταν ρωτήθηκε σχετικά με μια πιθανή μετάδοση στην Αίγυπτο της "επανάστασης του Γιασεμιού" της Τυνησίας.

Η Αίγυπτος βασανίζεται από οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα παρόμοια με εκείνα που προκάλεσαν ένα χωρίς προηγούμενο λαϊκό κίνημα διαμαρτυρίας στην Τυνησία, που απομάκρυνε τον πρόεδρο Ζιν Αμπιντιν Μπεν Αλι μετά από 23 χρόνια στην εξουσία, και πολλές προσπάθειες αυτοπυρπόλησης, παρόμοιες με αυτή που ξεκίνησε την λαϊκή κινητοποίηση στην Τυνησία, έχουν ήδη καταγραφεί.

Ωστόσο, ο Ελ Μπαραντέι παρατήρησε σημαντικές διαφορές μεταξύ των δύο χωρών. Στην Αίγυπτο, η δυσαρέσκεια επικεντρώνεται στις "βασικές ανάγκες" σε μια χώρα όπου "περισσότερο από το 40% του πληθυσμού κερδίζει λιγότερο από ένα δολάριο" την ημέρα, ενώ η Τυνησία έχει "μια μεγάλη μεσαία τάξη". Αυτό που καρτερούμε είναι η εξέγερση των φτωχών και των απογοητευμένων", δήλωσε ο Ελ Μπαραντέι.

Ο τιμημένος με το Νόμπελ Ειρήνης του 2005 ισχυρίζεται ότι υποστηρίζει την εθνική ημέρα δράσης, την επόμενη Τρίτη, που οργανώνεται από την αιγυπτιακή αντιπολίτευση, ακόμη και αν δεν θα συμμετάσχει.

"Δεν θέλω να τους κλέψω την επιτυχία τους", λέει, προσθέτοντας ότι ελπίζει ότι "οι διαδηλώσεις δεν θα εκφυλιστούν".

Ο κ. Ελ Μπαραντέι κάλεσε τον πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ να "μην υποβάλει υποψηφιότητα" για μια νέα θητεία τον Σεπτέμβριο, να μεταρρυθμίσει το Σύνταγμα, να "επιτρέψει τη διοργάνωση ελεύθερων εκλογών" και να άρει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που ισχύει από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του πριν από 29 χρόνια.
   Διαδώστε αυτό το άρθρο
close button

Κάντε Like: Newsit.gr στο Facebook