Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Αγωνία στα συντρίμμια της Βαν – Έρευνες χωρίς σταματημό στα ερείπια – 264 οι νεκροί από τα 7,2 Ρίχτερ

ΦΩΤΟ REUTERS

Ακόμη και το βράδυ, υπό αντίξοες συνθήκες, τα σωστικά συνεργεία στην Τουρκία αναζητούσαν επιζώντες στα ερείπια. Ο ήλιος βγήκε αλλά εκείνοι δε σταμάτησαν.

Έσωσαν ένα αγόρι 13 ετών, μια 24χρονη δασκάλα και μία 25χρονο συνάδελφό της, αναζητούν εκατοντάδες άλλες και ο χρόνος είναι εχθρός τους.

Ο 13χρονος Γιουνούς ήταν από τους τυχερούς και σώθηκε. Τον βρήκαν στα ερείπια και τον απεγκλώβισαν. Το ίδιο και την 24χρονη Τούγκμπα Οζμπέκ. Κάποιοι άλλοι δεν είχαν την τύχη τους.

Η 24χρονη δασκάλα σώθηκε και μεταφέρεται στο νοσοκομείο

Ο νέος απολογισμός επιβεβαιώνει εκείνους που έλεγαν πως σύντομα η μακάβρια λίστα θα μεγαλώσει: 264 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην επαρχία Βαν και τις πόλεις που πλήγηκαν από τον ισχυρό σεισμό της Κυριακής. Οι εκτιμήσεις πως ο αριθμός των νεκρών θα ξεπεράσει τους 1000 παραμένουν. Οι τραυματίες είναι τουλάχιστον 1300.

Ο 13χρονος Γουνούς περιμένει να τον σώσουν

Ο απολογισμός των νεκρών από τον ισχυρό σεισμό θα αυξηθεί όταν αρχίσουν να φθάνουν πληροφορίες από άλλες πόλεις και απομακρυσμένα χωριά. Το σεισμολογικό παρατηρητήριο και ινστιτούτο έρευνας Καντιλί ανέφερε ότι ο σεισμός μεγέθους 7,2 βαθμών ενδέχεται να στοίχισε τη ζωή σε 500 ως 1.000 ανθρώπους.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας, Ιντρις Ναΐμ Σαχίν, έχουν καταρρεύσει 80 πολυκατοικίες στις αστικές περιοχές και σε πολλές από αυτές υπάρχουν εγκλωβισμένοι.

Το έργο της διάσωσης συνεχίζεται και υπάρχει πρόσβαση σε όλα τα χωριά.

Από 300 ως 400 αγνοούνται και πιστεύεται ότι έχουν παγιδευτεί κάτω από τα συντρίμμια κτιρίων που κατέρρευσαν. Αναζητούνται επίσης και οι 150 κρατούμενοι που απέδρασαν από τις φυλακές της Βαν! Το κτίριο κατέρρευσε και οι φυλακισμένοι κατάφεραν να διαφύγουν!


Καθώς οι απολογισμοί των απωλειών συγκεντρώνονται από διάφορα σημεία της σεισμόπληκτης ζώνης γύρω από το βορειοανατολικό άκρο της Λίμνης Βαν, η Έργκις, μια πόλη 100.000 κατοίκων, μοιάζει να υπέστη το βαρύτερο πλήγμα.

Με ελάχιστα μέσα και δουλεύοντας στο ημίφως ή και μερικές φορές στο απόλυτο σκοτάδι, τα σωστικά συνεργεία δούλευαν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, ανασύροντας τη μια σορό μετά την άλλη από τα συντρίμμια στην πόλη Έργκις, που υπέστη μεγάλες ζημιές. Ασθενοφόρα, στρατιώτες και ομάδες πρώτων βοηθειών εξακολουθούν να πασχίζουν να βγάλουν επιζώντες από κτίρια που έχουν καταρρεύσει, όμως πολύ συχνά βγάζουν μόνο σορούς από τα συντρίμμια.

Τα σωστικά συνεργεία είναι αναγκασμένα να βασίζονται σε μικρές γεννήτριες για να μπορούν να δουλεύουν με επαρκή φωτισμό.

Ο Ονούρ έσωσε την αγαπημένη μέσα από τα ερείπια

Σε νοσοκομείο στην Έργκις οι γιατροί και οι νοσοκόμες ήταν αναγκασμένοι να περιθάλπουν τραυματίες στον κήπο, αφού το κτίριο υπέστη μεγάλες ζημιές, ενώ οι νεκροί αφέθηκαν έξω, είπε στέλεχος του νοσηλευτικού προσωπικού στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk.

Σωστικά συνεργεία και βοήθεια φτάνουν στο Βαν από σχεδόν ολόκληρη την Τουρκία. Ως προς τη διεθνή βοήθεια, έχουν φτάσει τρία αεροσκάφη από το Αζερμπαϊτζάν που μετέφεραν στο Βαν σωστικά συνεργεία 191 αντρών, ενώ το Ιράν έχει στείλει υλική βοήθεια και ιατρικό προσωπικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νέος σεισμός 6 Ρίχτερ στην Τουρκία – Χάος από τα 7,2 Ρίχτερ του τρόμου

Έτοιμο να βοηθήσει την Τουρκία δηλώνει το Ισραήλ

Λαμπρινίδης προς Νταβούτογλου: Είμαστε έτοιμοι να σας στείλουμε βοήθεια

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε