Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Αγωνία στην Κύπρο – Ύστατες προσπάθειες να βρεθούν δάνεια – Αν προσφύγει στον μηχανισμό θα ζητήσει 4 δισ

Αγωνία στην Κύπρο – Ύστατες προσπάθειες να βρεθούν δάνεια – Αν προσφύγει στον μηχανισμό θα ζητήσει 4 δισ

Την Δευτέρα, ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου δήλωνε ότι η προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης δεν είναι ντροπή. Μέχρι να φτάσει εκεί η Κύπρος και ενώ η αγωνία έχει χτυπήσει κόκκινο, γίνονται προσπάθειες να βρεθούν δάνεια από τρίτες χώρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Πολίτη» η βοηθεια που θα ζητήσει η Κύπρος είναι περίπου 4 δισ. ευρώ.

Το ποσό αυτό προκύπτει από τον συνυπολογισμό του κόστους στήριξης της Λαϊκής Τράπεζας (πρώην Marfin Popular Bank), το οποίο θα φτάσει το 1,8 δισ. ευρώ και του ποσού που απαιτείται για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της κυπριακής κυβέρνησης, το οποίο, σύμφωνα με τους ίδιους υπολογισμούς ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομικών Β. Σιαρλή έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι αν η Κύπρος προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης δεν θα είναι μόνον για τις τράπεζες, αλλά και για τις μελλοντικές δημοσιονομικές ανάγκες της χώρας.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου κ. Δ. Χριστόφιας υποσχέθηκε ότι στα όποια μέτρα κι αν απαιτηθούν να ληφθούν, δεν θα υπάρξει μείσωση στους μισθούς και στις συντάξεις, κάτι όμως που αμφισβητεί η αντιπολίτευση, αφού όταν η Κύπρος υπογράψει το Μνημόνιο, αυτομάτως εισέρχεται η οικονομία της υπό τον έλεγχο της τρόικας. Ο κ. Σιαρλή στέκεται βεβαίως στο γεγονός ότι η Ισπανία πήρε βοήθεια χωρίς επιβολή μέτρων, διότι όπως είπε, η τρόϊκα «ικανοποιήθηκε από τα μέτρα που έλαβε ήδη η ισπανική κυβέρνηση»..

Στην Κύπρο έχουν ληφθεί ήδη ορισμένα μέτρα και αναμένονται να ληφθούν ακόμα πιο σκληρά τις επόμενες ημέρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Έρχεται η σειρά της Κύπρου για να μπει στον “μηχανισμό στήριξης” – Κόσμος

Ήρθε η ώρα της Κύπρου για προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης – Κόσμος

Παίρνουν σειρά Κύπρος και Ιταλία; – Ρεν: δεν κάνω εικασίες – Κόσμος

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε