Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Άγρια λιτότητα και στην Ισπανία – Θα καταργήσουν μέχρι και τις αργίες

Παρ’ όλα αυτά το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2011 αναμένεται να ξεπεράσει το 6% του ΑΕΠ, που ήταν ο στόχος, και να φτάσει το 7,5%.

Ο νέος δεξιός πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι προσπάθησε σήμερα να καθησυχάσει τις αγορές αποκαλύπτοντας τις βασικές γραμμές των μέτρων λιτότητας που προτίθεται να λάβει η κυβέρνησή του, την ώρα που η χώρα απειλείται από την ύφεση και πλήττεται από ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά ανεργίας.

Το 2012 “πρέπει να μειώσουμε κατά 16,5 δισεκατομμύρια ευρώ τη διαφορά μεταξύ των εσόδων και των δαπανών στο σύνολο των υπηρεσιών του δημόσιου τομέα”, δήλωσε ο Ραχόι ενώπιον του ισπανικού κοινοβουλίου, με στόχο να μειωθεί τη χρονιά αυτή το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας στο 4,4% του ΑΕΠ.

Παρ’ όλα αυτά το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2011 αναμένεται να ξεπεράσει το 6% του ΑΕΠ, που ήταν ο στόχος, και να φτάσει το 7,5%.

Οι μειώσεις θα επηρεάσουν όλους τους τομείς εκτός των συντάξεων, επεσήμανε ο Ραχόι. Στο πλαίσιο των μέτρων λιτότητας θα γίνουν μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα με στόχο την απλούστευση των διαδικασιών του και την μείωση της γραφειοκρατίας, ενώ θα καταργηθούν κάποιες αργίες.

Η νέα κυβέρνηση επίσης θα λάβει μέτρα για να ενθαρρύνει τη συγχώνευση τραπεζών και θα επιτρέψει στις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσει να καθυστερούν την καταβολή φόρων στο κράτος στην περίπτωση που οι πελάτες τους δεν τις πληρώνουν.

Ο 56χρονος ηγέτης του δεξιού Λαϊκού Κόμματος (PP), που κέρδισε τις εκλογές της 20ής Νοεμβρίου, αναμένεται να οριστεί επισήμως από το κοινοβούλιο νέος πρωθυπουργός της Ισπανίας αύριο Τρίτη, ενώ την επομένη θα παρουσιάσει την κυβέρνησή του.

Ο Ραχόι δεσμεύθηκε ότι η νέα κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει “όλες της τις δυνάμεις” για να καταπολεμήσει την ανεργία, η οποία φτάνει στην Ισπανία το 21,5%–το υψηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο νέος ισπανός πρωθυπουργός υποσχέθηκε ότι η κυβέρνησή του θα “σταματήσει την αιμορραγία (που προκαλεί) η ανεργία” προχωρώντας σε “εκσυγχρονισμό της εργατικής νομοθεσίας”, ενώ θα ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη.

Το υπουργικό συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί στις 30 Δεκεμβρίου θα έχει τη δυνατότητα να εγκρίνει “με απόφασή του τα έκτακτα αυτά μέτρα”, ανακοίνωσε ο Ραχόι.

“Ο πρώτος νόμος που θα εγκρίνουμε, ο θεμέλιος λίθος του μεταρρυθμιστικού μας σχεδίου, θα είναι ο νόμος δημοσιονομικής σταθερότητας”, που θα ψηφιστεί τον Ιανουάριο, επεσήμανε.

Αυτός ο νόμος θα ολοκληρώσει τη μεταρρύθμιση του “χρυσού κανόνα” που εγκρίθηκε τον Σεπτέμβριο στην Ισπανία και ο οποίος εισάγει στο σύνταγμα της χώρας την αρχή του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε