Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Άγριο ξύλο στην τουρκική βουλή! ΒΙΝΤΕΟ

Άγριο ξύλο στην τουρκική βουλή! ΒΙΝΤΕΟ

Κλωτσιές, γροθιές, νερό και άγριο ξύλο. Θα μπορούσε να είναι τίτλος ταινίας αλλά οι λέξεις αυτές περιγράφουν όλα όσα έγιναν την Δευτέρα (02/05) σε επιτροπή του τουρκικού κοινοβουλίου μεταξύ βουλευτών.

Η επιτροπή του τουρκικού κοινοβουλίου ενέκρινε αργά χθες το βράδυ ένα νομοσχέδιο που στερεί από βουλευτές την ασυλία τους από διώξεις, ανοίγοντας τον δρόμο για νομοθεσία για την οποία μέλη της φιλοκουρδικής αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι έχει σχεδιαστεί για να πλήξει τους ίδιους και να καταστείλει τη διαφωνία.

Μερικές ώρες νωρίτερα, όταν η επιτροπή συζητούσε το νομοσχέδιο, σημειώθηκε συμπλοκή ανάμεσα σε μέλη του κυβερνώντος κόμματος AKP και του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP). Οι βουλευτές αντάλλαξαν κλωτσιές και γροθιές και πέταξαν νερό ο ένας στον άλλο, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Ρόιτερς που ήταν αυτόπτης μάρτυρας, με αποτέλεσμα τα μέλη του HDP να αποχωρήσουν. Στη συνέχεια τα τρία άλλα κοινοβουλευτικά κόμματα ενέκριναν το νομοσχέδιο.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ 

Η ολομέλεια του κοινοβουλίου θα συζητήσει τώρα και θα ψηφίσει το νομοσχέδιο, το οποίο προβλέπει την άρση της ασυλίας βουλευτών που αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή δικαστικές έρευνες.
Ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ιδρυτής του AKP, έχει ζητήσει να ασκηθούν διώξεις σε βάρος μελών του HDP, κατηγορώντας τα ότι αποτελούν προέκταση της εκτός νόμου ανταρτικής οργάνωσης Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).
Οι τούρκοι βουλευτές χαίρουν ασυλίας στη διάρκεια της θητείας τους. Η αστυνομία μπορεί να καταθέτει “φακέλους” σε βάρος πολιτικών, οι οποίοι μπορούν να οδηγήσουν στην έναρξη μιας νομικής διαδικασίας μόλις οι κατηγορούμενοι παύσουν να είναι μέλη του κοινοβουλίου.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε