Τρίτη, 16 Απρ.
23oC Αθήνα

Αίγυπτος: “Αυτός θα φύγει, εμείς δεν φεύγουμε” – Στρατός: “Σας ακούσαμε. Τώρα γυρίστε στα σπίτια σας”

REUTERS
REUTERS
Ο Μουµπάρακ φαίνεται πως έχει “πρόβλημα” με τα αυτιά του αφού δεν άκουσε 2 εκατ. διαδηλωτές που ζήτησαν να παραιτηθεί άµεσα. “Θα πεθάνω στην Αίγυπτο” δήλωσε ο Μουμπάρακ. Θα μείνουμε στους δρόμους λένε οι διαδηλωτές.

Ο αιγυπτιακός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι οι πολίτες της Αιγύπτου διαβίβασαν το μήνυμά τους, τα αιτήματά τους ακούστηκαν και ήλθε ο καιρός να βοηθήσουν την Αίγυπτο να επιστρέψει στους κανονικούς της ρυθμούς ζωής, σε μία σαφή έκκληση προς τους πολίτες να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

“Οι ένοπλες δυνάμεις σάς καλούν…Εσείς ξεκινήσατε βγαίνοντας στους δρόμους για να εκφράσετε τα αιτήματά σας, εσείς είστε αυτοί που μπορείτε να αποκαταστήσετε τους κανονικούς ρυθμούς της ζωής”, δήλωσε εκπρόσωπος του αιγυπτιακού στρατού, προσθέτοντας ότι το μήνυμα και τα αιτήματα ακούστηκαν.

Ωστόσο, οι Αιγύπτιοι δεν φαίνονται διατεθειμένοι να αποδεχτούν το χτεσινό διάγγελμα του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, σύμφωνα με το οποίο δεν θα ζητήσει την επανεκλογή του κατά τις προγραμματισμένες εκλογές τον Σεπτέμβριο, και απαιτούν να εγκαταλείψει άμεσα την εξουσία.

Ήδη αρκετές χιλιάδες έχουν κατέβει και σήμερα στους δρομους και συγκεκριμένα στην πλατεία Ταχρίρ ενώ μερικές εκατοντάδες άνθρωποι κατέβηκαν σε άλλη πλατεία για να διαδηλώσουν υπέρ του προέδρου Μουμπάρακ.

 
Ο άντρας που έχει αναδειχτεί σε ηγέτη της Αντιπολίτευσης, ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι απέρριψε την κίνηση του Μπουμπάρακ, χαρακτηρίζοντάς την σαν «τρικ» για να παραμείνει στην εξουσία, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές στο Κάιρο προγραμματίζουν νέες κινητοποιήσεις ωσότου αναγκάσουν τον Αιγύπτιο πρόεδρο να παραιτηθεί.
 
Ο Αμπντελαλίμ Καντίλ, ηγέτης του αντιπολιτευτικού κινήματος «Κιφάγια» («Αρκετά») δήλωσε ότι η δέσμευση του Μουμπάρακ να μην υπηρετήσει και έκτη θητεία δεν αρκεί.
 
Αν ο Μουμπάρακ δεν παραιτηθεί, οι διαδηλωτές σκοπεύουν να διαδηλώσουν στο Προεδρικό Μέγαρο.
 
«Αυτός θα φύγει, εµείς δεν φεύγουµε», φώναζαν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στην Πλατεία Ταχρίρ χθες το βράδυ, στο κλείσιµο της «ιστορικής», «πρωτοφανούς», «επικής» διαδήλωσης διαµαρτυρίας που πραγµατοποίησαν έως και δύο εκατοµµύρια Αιγύπτιοι – σύµφωνα µε το Αλ Τζαζίρα – στο Κάιρο. Ο Χόσνι Μουµπάρακ σε χθεσινοβραδινή του οµιλία ανακοίνωσε πως δεν θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του Σεπτεµβρίου (του τοζήτησε άλλωστε ρητά χθες ο Μπαράκ Οµπάµα), θα παραµείνει όµως µέχρι τότε στη θέση του. Αλλά οι διαδηλωτές έχουν ξεκαθαρίσει τη δική τους θέση.
 
Οπως δήλωσε και ο Μοχάµεντ Ελ Μπαραντέι, που συναντήθηκε χθες στο Κάιρο µε την αµερικανίδα πρεσβευτή,ο 82χρονος που κυβερνά την Αίγυπτο εδώ και 29 χρόνια «έχει διορία έως την Παρασκευή να φύγει». Μόνο µετά την αποχώρησή του, διεµήνυσε η νεοσυσταθείσα Εθνική Επιτροπή για την Ικανοποίηση των Λαϊκών Αιτηµάτων, στην οποία συµµετέχουν και οι Αδελφοί Μουσουλµάνοι και η Εθνική Ενωση για την Αλλαγή του Μπαραντέι, «µπορεί να αρχίσει διάλογος µε το στρατιωτικό κατεστηµένο για τις λεπτοµέρειες µιας ειρηνικής µετάβασης».
 
Οι ξένοι ανταποκριτές που βρέθηκαν χθες στην Πλατεία Ταχρίρ µετέφεραν ένα κλίµα απέραντης ευτυχίας και χαράς, σαν η νίκη να είχε ήδη έρθει. Ανθρωποι κάθε ηλικίας, δόγµατος και κοινωνικής τάξης, φοιτητές και άνεργοι, δάσκαλοι και αγρότες, γυναίκες µε συντηρητικές µαντίλες και άλλες µε ψηλοτάκουνα, άνδρες µε κοστούµια και άλλοι µε φθαρµένα παπούτσια, γέµισαν ασφυκτικά την πλατεία φωνάζοντας «Φύγε! Φύγε!».
«∆εν πρέπει να φοβούνται οι άνθρωποι την κυβέρνησή τους, οι κυβερνήσεις πρέπει να φοβούνται τους ανθρώπους». Ο απεσταλµένος του BBC στην Πλατεία Ταχρίρ το επέλεξε ως ένα από τα καλύτερα συνθήµατα που διάβασε σε πανό.
 
Με δηλώσεις που έκανε μετά το διάγγελμα του αιγύπτιου προέδρου, ο αμερικανός ομόλογός του Μπαράκ Ομπάμα είπε ότι μια ομαλή μετάβαση της εξουσίας «πρέπει να ξεκινήσει τώρα». Ο Ομπάμα διευκρίνισε ότι δεν αποτελεί δικαίωμα των Ηνωμένων Πολιτειών να υπαγορεύσουν την πορεία της Αιγύπτου, αλλά ότι οποιαδήποτε μετάβαση εξουσιών πρέπει να συμπεριλαμβάνει φωνές της αντιπολίτευσης και να οδηγήσει σε ελεύθερες και δίκαιες εκλογές.
 
«Πιστεύω ότι μια ομαλή μετάβαση της εξουσίας πρέπει να είναι ουσιώδης, ειρηνική και να ξεκινήσει τώρα», δήλωσε ο Ομπάμα στον Μουμπάρακ κατά τη διάρκεια τηελφωνικής τους συνομιλίας χθες, μετά το διάγγελμα του αιγύπτιου προέδρου.
 
 
Διαβάστε επίσης:
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε