Τετάρτη, 24 Απρ.
25oC Αθήνα

Αίγυπτος : ”Γαντζωμένος” στην προεδρική καρέκλα ο Χ.Μουμπάρακ

Ο αντιπρόεδρος Σουλεϊμάν αρνήθηκε να αναλάβει τα καθήκοντα του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ όπως του ζήτησαν από την αντιπολίτευση. “Δεν με κάλεσαν στις συνομιλίες” λέει ο Ελ Μπαραντέι και καταγγέλλει “έλλειψη διαφάνειας”. Ανεπαρκείς χαρακτηρίζει τις μεταρρυθμίσεις που προτείνει το καθεστώς Μουμπάρακ η Μουσουλμανική Αδελφότητα.

Οι μεταρρυθμίσεις που προτείνει το καθεστώς του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ για να επιτευχθεί μια έξοδος από την πολιτική κρίση που πλήττει τη χώρα είναι ανεπαρκείς, ανακοίνωσε  η Μουσουλμανική Αδελφότητα, η μεγαλύτερη αντιπολιτευόμενη δύναμη στην Αίγυπτο.

Η κυβέρνηση άρχισε σήμερα έναν “εθνικό διάλογο” με την αντιπολίτευση, με τη συμμετοχή της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, της κύριας αντιπολιτευόμενης δύναμης στην Αίγυπτο, η οποία αποτελούσε μέχρι σήμερα το μαύρο πρόβατο για το αιγυπτιακό καθεστώς.
 

Το σχέδιο για τη δημιουργία μιας επιτροπής στην οποία θα μετέχει η σημερινή εξουσία και αντιπολιτευόμενοι για την προετοιμασία συνταγματικών μεταρρυθμίσεων είναι “ανεπαρκές”, σημείωσε ο Μοχάμεντ Μούρσι, αξιωματούχος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Κάιρο.

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μάγκντι Ράντι είχε δηλώσει πως οι μετέχοντες στο διάλογο μεταξύ της αιγυπτιακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, συμφώνησαν στη δημιουργία μιας επιτροπής που θα προετοιμάσει την τροποποίηση του Συντάγματος ως την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου. Όπως είχε προσθέσει ο ίδιος, οι μετέχοντες στις σημερινές συνομιλίες συμφώνησαν και “σε μια ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας που θα στηρίζεται στο Σύνταγμα”.

Επίσης σε ανακοίνωση που είχε αναγνώσει προτεινόταν επίσης η άρση των περιορισμών που έχουν επιβληθεί στα μέσα ενημέρωσης, το άνοιγμα ενός γραφείου το οποίο θα δέχεται τις προσφυγές όσον αφορά υποθέσεις πολιτικών κρατουμένων και η απόρριψη “οποιασδήποτε ξένης ανάμειξης στις αιγυπτιακές υποθέσεις”.

“Η ανακοίνωση αυτή είναι ανεπαρκής”, σημείωσε ο Μούρσι. “Τα αιτήματά μας παραμένουν τα ίδια. Αυτοί (η κυβέρνηση) δεν ανταποκρίθηκαν στην πλειοψηφία των αιτημάτων, ανταποκρίθηκαν μόνον σε ορισμένα και με επιφανειακό τρόπο”, σημείωσε παράλληλα ο Έσαμ αλ Αριάν, άλλος αξιωματούχος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Νωρίτερα, ο  αντιπρόεδρος της Αιγύπτου Όμαρ Σουλεϊμάν απέρριψε το αίτημα της αντιπολίτευσης να αναλάβει τα καθήκοντα του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, την παραίτηση του οποίου ζητούν εδώ και σχεδόν δύο εβδομάδες οι διαδηλωτές, σύμφωνα με όσα δήλωσε ένας από τους αντιπολιτευόμενους που μετέχει στο διάλογο μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης. “Του ζητήσαμε ο πρόεδρος να μεταβιβάσει τις εξουσίες του στον αντιπρόεδρο, σύμφωνα με τα προνόμια που του παραχωρεί το άρθρο 139 του Συντάγματος, αλλά αρνήθηκε”, δήλωσε ο αξιωματούχος κόμματος της αντιπολίτευσης, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

 

Ο πολιτικός της αιγυπτιακής αντιπολίτευσης Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι δήλωσε ότι δεν προσεκλήθη στο διάλογο μεταξύ της κυβέρνησης και της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και σημείωσε ότι οι συνομιλίες αυτές δεν χαρακτηρίζονται από διαφάνεια. “Δεν προσεκλήθην να μετάσχω στις διαπραγματεύσεις αυτές, σε αυτόν τον διάλογο, αλλά παρακολουθώ αυτό που συμβαίνει”, δήλωσε ο Ελ Μπαραντέι στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC. Ο Ελ Μπαραντέι κατήγγειλε επίσης “έλλειψη διαφάνειας” στη διαδικασία αυτή. “Κανείς δεν γνωρίζει ποιός μιλάει σε ποιόν προς το παρόν (…) Η διαδικασία διευθύνεται από τον αντιπρόεδρο Σουλεϊμάν, από τον στρατό και βεβαίως αυτό είναι το πρόβλημα”, σημείωσε.

 
Από τις 25 Ιανουαρίου που ξεκίνησε το κίνημα λαϊκής αμφισβήτησης, ο Σουλεϊμάν, πρώην επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών, διορίστηκε αντιπρόεδρος. Ο Χόσνι Μουμπάρακ είχε καταργήσει το αξίωμα του αντιπροέδρου όταν ανέβηκε στην εξουσία το 1981.
Η Αίγυπτος προσπαθεί να ξαναβρεί τους ρυθμούς της – Κομμένο στα δύο το Κάιρο
 
Η ζωή στην Αίγυπτο προσπαθεί να ξαναβρεί τους κανονικούς της ρυθμούς, μετά από 13 ημέρες διαδηλώσεων. Το κέντρο της πόλης του Καΐρου συνεχίζει να παραμένει κομμένο στα δύο, με τους διαδηλωτές να επιμένουν ακόμη και σήμερα, υπό βροχή και κρύο, να ζητούν την “εδώ και τώρα παραίτηση του Αιγυπτίου Προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.
 
Όμως, στο υπόλοιπο Κάιρο, η ζωή ξαναθυμίζει παλιές ημέρες.Μέχρι και αυτοκίνητα στολισμένα με λουλούδια για γάμο έγιναν αντιληπτά, το μποτιλιάρισμα επανήλθε στις παλιές, μεγάλες του δόξες, τα περισσότερα μαγαζιά άνοιξαν, παρά την μικρή έλλειψη τροφίμων και κάποιων βασικών ειδών και η εμπορική κίνηση επανήλθε σημαντικά, ενώ άνοιξαν και οι τράπεζες, όπου σχηματίστηκαν τεράστιες ουρές.
 
Ακόμη και η αστυνομία πήρε κανονικά πλέον τις θέσεις της στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, όπως ζήτησε, άλλωστε, και ο Αιγύπτιος υπουργός Εσωτερικών.
 
Την ίδια στιγμή, τραγούδια πατριωτικά, τραγούδια που μιλούν για την Αίγυπτο, για τις ομορφιές της χώρας και του λαού της, για τις αξίες και την ψυχή του κόσμου της, είναι τα μόνα που ακούγονται, εκτός από τις ειδήσεις, από τα αιγυπτιακά ραδιόφωνα.
Το “Χέλουα, για, μπάλαντι”, είναι ένα από τα τραγούδια που μεταδίδονται συνεχώς αυτές τις ημέρες, με την Νταλιντά να λέει “Γλυκιά που είσαι πατρίδα μου”, ακόμη και σε ραδιοφωνικούς σταθμούς, που μέχρι πριν από 13 ημέρες μετέδιδαν σύγχρονες επιτυχίες λαϊκών ή μοντέρνων τραγουδιστών.

Ερντογάν: “Δημοκρατική μετάβαση το ταχύτερο δυνατό”

 
Ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε σήμερα μια “δημοκρατική μετάβαση” στην Αίγυπτο “το ταχύτερο δυνατό”, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα υποστήριζε μια προσωρινή κυβέρνηση.
“Μια δημοκρατική μετάβαση θα πρέπει να υπάρξει το ταχύτερο δυνατό αν αυτό γίνει, πιστεύω ότι ο πληθυσμός θα αποδεχθεί μια τέτοια λύση”, δήλωσε ο Ερντογάν στην τουρκική τηλεόραση.
“Ωστόσο γι’αυτό πρέπει να προετοιμαστεί το έδαφος. Μια κυβέρνηση που θα χαίρει εμπιστοσύνης ευνοεί μια τέτοια κατάσταση προετοιμασίας του εδάφους και αυτή θα μπορούσε να είναι μια προσωρινή κυβέρνηση”, προσέθεσε.
 
Ο Ερντογάν έχει ήδη εκφράσει την υποστήριξή του στους διαδηλωτές που τάσσονται κατά του αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.
 
Η σημερινή κυβέρνηση δεν χαίρει εμπιστοσύνης όσον αφορά τις δημοκρατικές αλλαγές που θέλει ο πληθυσμός” της Αιγύπτου, είχε δηλώσει αυτήν την εβδομάδα ο Ερντογάν. Αν δεν ανακοινωθεί ένα ακριβές χρονοδιάγραμμα μετάβασης, ο αιγυπτιακός λαός δεν μπορεί να ικανοποιηθεί, σύμφωνα με τον ίδιο.
 
Ο τούρκος πρωθυπουργός είχε κρίνει επίσης ολότελα ανεπαρκή την ανακοίνωση του προέδρου Μουμπάρακ ότι θα παραμείνει στην εξουσία ως τις προεδρικές εκλογές του Σεπτεμβρίου και είχε ταχθεί υπέρ μιας άμεσης αποχώρησης.
 
Η Τουρκία “δεν έχει ουδεμία πρόθεση να αναμειχθεί στις εσωτερικές υποθέσεις της Αιγύπτου”, συνέχισε σήμερα ο Ερντογάν, διαβεβαιώνοντας ότι “η βούληση για δημοκρατία είναι αρμοδιότητα του αιγυπτιακού λαού”.
 
Ο τούρκος πρωθυπουργός υπογράμμισε ωστόσο ότι μια εξέλιξη προς τη δημοκρατία στην Αίγυπτο θα έχει θετικό αντίκτυπο στην περιοχή στο σύνολό της.
Ο Ερντογάν έκανε τις δηλώσεις αυτές λίγο πριν από επίσκεψή του στη Συρία όπου θα τοποθετήσει μαζί με τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ το θεμέλιο λίθο στο “Φράγμα Φιλίας” που θα κατασκευαστεί στον ποταμό Ορόντη, ο οποίος πηγάζει από το Λίβανο, διέρχεται από τη Συρία και την Τουρκία και εκβάλλει στη Μεσόγειο.

Διαβάστε επίσης : Ραγδαίες εξελίξεις στην Αίγυπτο: Οι ισλαμιστές στο παιχνίδι – Το Ισραήλ ανησυχεί

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε