Ειδήσεις ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2017· SURVIVOR· ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ Λιακάδα 27 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Αίγυπτος: Με νέα τιμή και νέους όρους θα εξάγει πάλι αέριο στο Ισραήλ

Αίγυπτος: Με νέα τιμή και νέους όρους θα εξάγει πάλι αέριο στο Ισραήλ
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 23.04.2012 | 19:18
Πρώτη δημοσίευση: 23.04.2012 | 19:04

Η Αίγυπτος είναι διατεθειμένη να επαναλάβει τις εξαγωγές αερίου προς το Ισραήλ, όμως σε «νέα τιμή και με νέους όρους», δήλωσε σήμερα η αιγύπτια υπουργός Διεθνούς Συνεργασίας Φάιζα Άμπουλ Νάγκα.

Ο πρόεδρος της αιγυπτιακής εταιρείας EGAS Μοχάμεντ Σέιμπ ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι η Αίγυπτος αποφάσισε να ακυρώσει τη συμφωνία πώλησης αερίου στο Ισραήλ, επικαλούμενος την παραβίαση κάποιων όρων του συμβολαίου.

Σήμερα, η Άμπουλ Νάγκα δήλωσε ότι «η αιγυπτιακή πλευρά δεν έχει αντίρρηση να υπογράψει ένα νέο συμβόλαιο με νέα τιμή και νέους όρους», όπως μετέδωσε το πρακτορείο Mena. Η υπουργός δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες για τις νέες απαιτήσεις του Καΐρου.

Εξάλλου ένα ακόμη μέλος της αιγυπτιακής κυβέρνησης, ο υπουργός Ηλεκτρικής Ενέργειας Χάσαν Γιούνες, δήλωσε ότι η χώρα του αναμένεται να χρησιμοποιήσει η ίδια το αέριο που πλέον δεν θα εξάγει στο Ισραήλ.

Η συμφωνία για παροχή αερίου στο Ισραήλ, που είχε συναφθεί όταν πρόεδρος της Αιγύπτου ήταν ο Χόσνι Μουμπάρακ ο οποίος εκδιώχθηκε από την εξουσία τον Φεβρουάριο του 2011, αποτελεί εδώ και μήνες αιτία έντονων επικρίσεων στην Αίγυπτο καθώς υπάρχει η εκτίμηση ότι η τιμή πώλησής του είναι ιδιαίτερα υποτιμημένη.

Η Αίγυπτος παρέχει το 43% του φυσικού αερίου που καταναλώνεται στο Ισραήλ, όπου το 40% της ενέργειας παράγεται από το αέριο. Το Κάιρο εξυπηρετεί επίσης το 80% των αναγκών της Ιορδανίας για ηλεκτροπαραγωγή--6,8 εκατ. κυβικά μέτρα την ημέρα.   Διαδώστε αυτό το άρθρο