Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Αίγυπτος: Νέα επεισόδια μετά το θάνατο του 13χρονου

Νέα επεισόδια ξέσπασαν σήμερα στο Πορτ Σάιντ, μετά το θάνατο ενός εφήβου κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ αστυνομικών και οπαδών τοπικής ομάδας ποδοσφαίρου που διαμαρτύρονταν για την αποβολή της ομάδας τους.

Διαδηλωτές εκτόξευσαν πέτρες εναντίον της Αρχής του Καναλιού του Σουέζ στην πόλη και οι δυνάμεις ασφαλείας που φυλάσσουν το σημαντικό αυτό κτίριο πυροβόλησαν στον αέρα και έριψαν δακρυγόνα για να διαλύσουν το πλήθος, διευκρίνισαν αξιωματούχοι ασφαλείας. Πριν από τα επεισόδια αυτά, οι διαδηλωτές απέκλεισαν δρόμους στο Πορτ Σάιντ, προκαλώντας τεράστια μποτιλιαρίσματα έως και πολλών χιλιομέτρων έξω από την παραλιακή πόλη. Η ηρεμία επανήλθε το βράδυ, σύμφωνα με πηγές ασφαλείας.

Χθες βράδυ, ένας νεαρός 13 ετών σκοτώθηκε και 68 άνθρωποι τραυματίστηκαν κατά τη διάλυση από την αστυνομία μιας διαδήλωσης οπαδών της Αλ-Μάσρι, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για την αποβολή της ομάδας τους από το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου για δύο σεζόν και για την απαγόρευση του γηπέδου για τρία χρόνια, σύμφωνα με τις αρχές.

Η κηδεία του εφήβου έγινε σήμερα στο στάδιο του Πορτ Σάιντ, παρουσία εκατοντάδων ανθρώπων. Σύμφωνα με την κυβερνητική εφημερίδα Αλ-Άχραμ, τραυματίστηκε θανάσιμα από σφαίρες στην πλάτη.

Οι κυρώσεις σε βάρος της Αλ Μάσρι επιβλήθηκαν έπειτα από τις συγκρούσεις ανάμεσα σε οπαδούς που προκάλεσαν το θάνατο 74 ανθρώπων και τον τραυματισμό εκατοντάδων άλλων την 1η Φεβρουαρίου, αμέσως μετά τον αγώνα της Αλ-Μάσρι με τη διάσημη ομάδα Αλ-Άχλι του Καΐρου που έληξε με 3-1 υπέρ της πρώτης. Είναι ένας από τους πιο φονικούς απολογισμούς στην ιστορία του ποδοσφαίρου.

Η κυβέρνηση απέπεμψε την ηγεσία της αιγυπτιακής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου και απάλλαξε από τα καθήκοντά τους τους τοπικούς υπευθύνους του Πορτ Σάιντ. Δικαστικές διώξεις ασκήθηκαν εις βάρος 75 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων εννέα αστυνομικοί και τρεις υπεύθυνοι της Αλ-Μάσρι.

Οι βιαιότητες στο Πορτ Σάιντ ενίσχυσαν την αμφισβήτηση των στρατιωτικών στην Αίγυπτο, που βρίσκονται στην εξουσία μετά την πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ το Φεβρουάριο του 2011, με πολλούς μάρτυρες και πολιτικούς αξιωματούχους να δακτυλοδείχνουν την αδράνεια των δυνάμεων της τάξης και τις αδυναμίες του μηχανισμού ασφαλείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Νεκρός 13χρονος σε επεισόδια με οπαδούς ποδοσφαιρικής ομάδας στην Αίγυπτο – Βίντεο

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε