Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

Αίγυπτος: Στρατιωτικό όχημα “έλιωσε” διαδηλωτή! Video

‘Ενας διαδηλωτής σκοτώθηκε το πρωί στο Κάιρο όταν καταπατήθηκε από όχημα του στρατού, το οποίο προσπαθούσε να διαλύσει καθιστική διαμαρτυρία μπροστά από την έδρα της κυβέρνησης.

Πρόκειται για το πρώτο θύμα των μέτρων καταστολής ύστερα από ηρεμία δυο ημερών στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα.

Η αστυνομία επιχείρησε με δακρυγόνα να διαλύσει τους διαδηλωτές που είχαν κατασκηνώσει από τη νύχτα έξω από την έδρα της κυβέρνησης για να διαμαρτυρηθούν για το διορισμό από το στρατό του νέου πρωθυπουργού.

Οι διαδηλωτές απάντησαν με πέτρες και βόμβες μολότωφ.

Δεκάδες χιλιάδες Αιγύπτιοι συγκεντρώθηκαν πάλι στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, σε μια τεράστια κινητοποίηση έπειτα από μια εβδομάδα βίας στην οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 41 άνθρωποι και τραυματίστηκαν πάνω από 2.000.

Οι στρατηγοί που κυβερνούν την Αίγυπτο αφότου η λαϊκή εξέγερση ανέτρεψε τον πρώην πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ την 11η Φεβρουαρίου βρίσκονται σε όλο και πιο δύσκολη θέση, καθώς η εξουσία τους αμφισβητείται έντονα πλέον.

Οι ακτιβιστές, που τους κατηγορούν ότι προσπαθούν να γαντζωθούν στην εξουσία, μετέτρεψαν ξανά την Ταχρίρ σε επίκεντρο μαζικών διαδηλώσεων, δημιουργώντας ένα σκηνικό παρόμοιο με εκείνο της εξέγερσης που οδήγησε στην έξοδο τον Μουμπάρακ.

Από το περασμένο Σάββατο οι δρόμοι γύρω από την Ταχρίρ έχουν μετατραπεί σε ζώνη μαχών, με διαδηλωτές να συγκρούονται με την αστυνομία, η οποία χρησιμοποιεί χημικά, λαστιχένιες σφαίρες και άλλα μέσα, αν και η “εκεχειρία” της Πέμπτης μείωσε το επίπεδο της βίας τις τελευταίες 48 ώρες.

Ο στρατός διόρισε τον Καμάλ Γκανζούρι, ο οποίος υπηρέτησε ως πρωθυπουργός του Μουμπάρακ την περίοδο 1996-1999, επικεφαλής μιας κυβέρνησης “εθνικής σωτηρίας”. Ο πρωθυπουργός Ισάμ Σαράφ και η υπόλοιπη μεταβατική κυβέρνηση παραιτήθηκε αυτή την εβδομάδα.

Ο Γκανζούρι είπε πως δεν θα ανακοινωθεί η σύνθεση της νέας κυβέρνησης πριν από την έναρξη – την Δευτέρα – των βουλευτικών εκλογών, ενώ σημείωσε εξάλλου σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Κάιρο ότι ο στρατάρχης Μοχάμεντ Χουσέιν Ταντάουι, επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου των Ενόπλων Δυνάμεων, δεν επιθυμεί να παραμείνει στην εξουσία. Παρόμοιες δηλώσεις έχουν ήδη γίνει επανειλημμένως από υψηλόβαθμους αξιωματούχους.

Ο στρατός υπόσχεται να μεταβιβάσει την εξουσία σε πολίτες, αλλά διατείνεται ότι η διαδικασία αυτή δεν πρέπει να γίνει βιαστικά, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να υπάρξει “χάος”.

Χάος και στην Οικονομία

Στο μεταξύ η οικονομία της χώρας αντιμετωπίζει όλο και πιο σοβαρά προβλήματα. Η αιγυπτιακή κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε προχθές ότι αυξάνει τα επιτόκια για πρώτη φορά τα τελευταία δύο χρόνια, αφού εξάντλησε μεγάλο μέρος των συναλλαγματικών της αποθεμάτων για να προασπίσει το εγχώριο νόμισμα που υποτιμάται εν μέσω του πολιτικού χάους.

Η ισοτιμία της αιγυπτιακής λίρας έπεσε κάτω από το επίπεδο 1:6 έναντι του δολαρίου από τον Ιανουάριο του 2005 ενώ ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s μείωσε εκ νέου προχθές την βαθμίδα στην οποία τοποθετεί το αξιόχρεο της χώρας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε