Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Αίγυπτος: Το νέο Σύνταγμα γράφουν μόνοι τους οι ισλαμιστές

Οι Αιγύπτιοι φιλελεύθεροι κοινοβουλευτικοί, ανακοίνωσαν σήμερα πως αποσύρονται σπό μια κρίσιμη ψηφοφορία για το διορισμό των μελών της επιτροπής που έχει επιφορτιστεί με τη σύνταξη του νέου Συντάγματος.

“Όλοι οι βουλευτές μας αποσύρθηκαν”, δήλωσε ο Ναγκίμπ Σαουιρίς, ιδρυτής του Κόμματος των Ελεύθερων Αιγυπτίων, του φιλελεύθερου κόμματος που εκπροσωπείται με τους περισσότερους βουλευτές στο κοινοβούλιο, στο οποίο κυριαρχούν οι ισλαμιστές, μιλώντας εξ ονόματος του κόμματός του και ενός συνασπισμού μικρών αριστερών και λαϊκών κομμάτων.

“Είναι γελοίο”, πρόσθεσε. “Ένα Σύνταγμα που θα γραφτεί απο μία και μόνο δύναμη. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε αλλά μάταια”.

Έπειτα από μια σειρά προπαρασκευαστικών συναντήσεων, το αιγυπτιακό κοινοβούλιο αναμένεται να ορίσει σήμερα τα 100 μέλη της συντακτικής επιτροπής, 50 βουλευτές και γερουσιαστές και 50 δημόσιες προσωπικότητες και μέλη συνδικάτων.

Φοβούμενες έναν έλεγχο των ισλαμιστών, πολλές λαϊκές οργανώσεις που υποκίνησαν την εξέγερση η οποία προκάλεσε την πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ το Φεβρουάριο του 2011, κάλεσαν σε πορείες προς την κατεύθυνση του Συνεδριακού Κέντρου, στο Κάιρο, όπου συγκεντρώνονται οι κοινοβουλευτικοί.

Το προηγούμενο Σύνταγμα καταργήθηκε μετά την πτώση του καθεστώτος Μουμπάρακ το Φεβρουάριο του 2011 και το Μάρτιο αντικαταστάθηκε από μια συνταγματική δήλωση που υιοθετήθηκε με δημοψήφισμα, η οποία διατήρησε ορισμένες βασικές αρχές εν αναμονή ενός νέου κειμένου.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε