Παρασκευή, 29 Μαρ.
23oC Αθήνα

Αίγυπτος ώρα μηδέν – Σήμερα η μεγάλη αντικυβερνητική διαδήλωση – Τους έκοψαν το Ιντερνετ

ΦΩΤΟ REUTERS

H προγραμματισμένη για σήμερα διαδήλωση στο Κάιρο προκαλεί μέγιστη ανησυχία. Οι αρχές αναμένεται να χρησιμοποιήσουν βία για την καταστολή της.

Οι αρχές γνωρίζουν οτι το μέγεθός της θα είναι εντυπωσιακό αφού μόνο μέσω του facebook η προπαγάνδιση της σημερινής διαδήλωσης κέρδισε 55.000 οπαδούς. Ετσι το ίντερνετ σίγησε σήμερα στην Αίγυπτο…

Το προηγούμενο της Τυνησίας ταρακούνησε την ΕΕ, η οποία πλέον αντιμετωπίζει με ταχύτερα αντανακλαστικά και μεγαλύτερη περίσκεψη τις διαδηλώσεις που απλώνονται στον αραβικό κόσμο.

Χαρακτηριστικό είναι, πως σε δύο δηλώσεις της η βαρώνη Άστον, χθες, αντιμετώπισε με σεβασμό τους διαδηλωτές στην Αίγυπτο και στην Υεμένη συστήνοντας στις αρχές αυτοσυγκράτηση.

Στη συνέχεια της «επανάστασης του γιασεμιού», κοινωνικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας πυκνώνουν στην Αίγυπτο με αιχμή τη διαφθορά και την ανεργία και έμφαση στο αίτημα πολιτικής αλλαγής. «Ο λαός σπάει την κουλτούρα του φόβου κι όταν αυτό συμβαίνει, δεν υπάρχει επιστροφή», τόνισε σχετικά ο νομπελίστας Αιγύπτιος Ελ Μπαραντέι, που ζει στη Βιέννη και έφτασε χτες βράδυ στο Κάιρο.
O ΕλΜπαραντέι

“Πρόκειται για μία κρίσιμη στιγμή στην ιστορία της Αιγύπτου (…) Η επιθυμία για αλλαγή πρέπει να γίνει σεβαστή” δήλωσε ο ΕλΜπαραντέι στον οποίο πολλοί προσβλέπουν για την μετά Μουμπάρακ εποχή ωστόσο πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η εξουσία δεν θα παραδοθεί εύκολα.

Οι ανταποκρίσεις αναφέρουν ότι σε κέντρο μάχης αναδεικνύεται το Σουέζ, ενώ το γνωστό παρατηρητήριο Human Rights Watch διαμηνύει τη μέγιστη ανησυχία του πως ο στρατός μπορεί να ανοίξει πυρ στη σημερινή διαδήλωση.

Η“Μουσουλμανική Αδελφότητα”, το βασικό κίνημα της αντιπολίτευσης, λέει ότι θα συμμετάσχει στις διαδηλώσεις “οργής”  σήμερα μετά την προσευχή.
Εν μέσω συλλήψεων μελών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας η στάση της άλλαξε, ως τώρα κρατούσε μια κάποια ουδετερότητα, τώρα φαίνεται να σκληραίνει τη γραμμή της.

Το καθεστώς Μουμπάρακ και μετά το θάνατο του 7ου ανθρώπου που μετείχε σε διαδήλωση δηλώνει ότι θα λάβει “αποφασιστικά μέτρα” κατά των διαδηλωτών.

Κάποιοι μιλούν για αλλαγή σελίδας για την Αίγυπτο, ωστόσο οι φόβοι για ακόμα πιο αιματηρά επεισόδια.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε σήμερα ότι η βία δεν αποτελεί λύση για την Αίγυπτο και κάλεσε την κυβέρνηση και τους διαδηλωτές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.



Σε βίντεο του YouTube, ο κ. Ομπάμα ανέφερε ακόμη ότι έχει επανειλημμένως ζητήσει από τον Αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ να διασφαλίσει ότι η κυβέρνηση κινείται προς την υλοποίηση πολιτικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων, τις οποίες χαρακτήρισε ως “απόλυτα κρίσιμες”.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΑ ΣΤΟ www.onalert.gr

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε