Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Αίμα μετά από γάμο χριστιανής με μουσουλμάνο

12 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια της περασμένης νύχτας στις συγκρούσεις μεταξύ κοπτών χριστιανών και σαλαφιστών μουσουλμάνων.

Οι κάτοικοι προειδοποιούσαν τους περαστικούς να αποφεύγουν την περιοχή γύρω από την εκκλησία της Αγίας Μίνας στην Ιμπάμπα, η οποία όμως ήταν σχετικά ήρεμη το πρωί της Κυριακής. Γύρω απο την εκκλησία εχει επιβληθεί απαγόρευση της κυκλοφορίας μέχρι τη Δευτέρα στις 11:00 τοπική ώρα, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.

Ο αιγυπτιακός στρατός, που έχει αναλάβει τη διακυβέρνηση της Αιγύπτου μετά την πτώση του πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, ανακοίνωσε ότι 190 άνθρωποι που συνελήφθησαν μετά τα χθεσινοβραδυνά βίαια επεισόδια θα προσαχθούν στο στρατοδικείο. Ο στρατός διέταξε “τη μεταφορά όλων των συλληφθέντων σε σχέση με τα επεισόδια του Σαββάτου, ο αριθμός των οποίων είναι 190, να προσαχθούν στο ανώτατο στρατοδικείο”, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε.

Ένας στρατηγός που μίλησε το Σάββατο το βράδυ στο ιδιωτικό αιγυπτιακό τηλεοπτικό δίκτυο ON-TV δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις “δε θα επιτρέψουν σε καμιά θρησκεία να επιβάλει την ηγεμονία της στην Αίγυπτο” και πρόσθεσε ότι όσοι συμμετείχαν στα επεισόδια θα συλληφθούν και θα τιμωρηθούν αυστηρά.

Τα επεισόδια, στα οποία τραυματίστηκαν πάνω από 186 άνθρωποι, σύμφωνα με τον προσωρινό απολογισμό που μετέδωσαν κρατικά μέσα, ξέσπασαν όταν περίπου 500 συντηρητικοί ισλαμιστές έκαναν πορεία σε κοπτική εκκλησία όπου πίστευαν ότι βρισκόταν μια νεαρή γυναίκα που προσηλυτίστηκε στο ισλάμ και παντρεύτηκε ένα μουσουλμάνο.

Μετά από φραστικό επεισόδιο με ανθρώπους που φρουρούσαν την εκκλησία υπήρξαν ανταλλαγές πυρών και γενικευμένα επεισόδια μεταξύ πολιτών. Επενέβησαν ο στρατός κι η αστυνομία.

Οι αρχές “θα χτυπήσουν με σιδηρά πυγμή όλους όσοι προσπαθούν να βλάψουν την ασφάλεια του κράτους”, δήλωσε ο αιγύπτιος υπουργός Δικαιοσύνης Αμπντέλ Αζίζ αλ Γίντι έπειτα από ένα έκτακτο υπουργικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε μετά τις ταραχές.

Η αιγυπτιακή κυβέρνηση θα “θέσει σε άμεση και αυστηρή εφαρμογή νόμους που θα ποινικοποιούν τις επιθέσεις εναντίον χώρων λατρείας και ενάντια στην ελευθερία λατρείας”, διαβεβαίωσε ο υπουργός προσθέτοντας ότι θα χρησιμοποιηθούν οι αντιτρομοκρατικοί νόμοι εναντίον των δραστών των επεισοδίων.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε