Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Αιματηρή απόπειρα απόδρασης απο φυλακές

Αιματηρή απόπειρα απόδρασης απο φυλακές

Οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και 44 τραυματίστηκαν το πρωί της πρωτοχρονιάς στη διάρκεια μίας απόπειρας απόδρασης από την κεντρική φυλακή του Μπουκάβου, στα ανατολικά του Κονγκό, όπως ανακοίνωσε αστυνομική πηγή.

“Ένας συνταγματάρχης έδωσε μία χειροβομβίδα σε έναν πολίτη και του είπε να την ρίξει μπροστά στην πύλη της φυλακής για να δημιουργήσει πανικό και να διευκολύνει την απόδραση”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο στρατηγός Γκαστόν Λουζεμπό, επικεφαλής της αστυνομίας της επαρχίας του Νότιου Κίβου, πρωτεύουσα της οποίας είναι η πόλη Μπουκάβου.

“Ο πολίτης, καθότι δεν είχε στρατιωτική εκπαίδευση, απασφάλισε τη χειροβομβίδα, την κράτησε και αυτή εξερράγη στα χέρια του. Υπήρξαν 8 νεκροί, 4 πολίτες και 4 στρατιωτικοί, και 44 τραυματίες, από τους οποίους οι 32 είναι πολίτες και οι υπόλοιποι στρατιωτικοί”, πρόσθεσε ο Λουζεμπό.

Στο Κονγκό είναι πολύ συχνές οι αποδράσεις και οι απόπειρες αποδράσεων από φυλακές. Τον Σεπτέμβριο ένας “κομάντο” επιτέθηκε σε μία φυλακή κοντά στο Λουμπούμπασι, στα νοτιοανατολικά της χώρας, και σχεδόν 1.000 κρατούμενοι κατάφεραν να αποδράσουν.

Τα κέντρα κράτησης, που χρονολογούνται από την περίοδο της βελγικής αποικιοκρατίας, είναι ετοιμόρροπα και έχουν σχεδιαστεί για πολύ λιγότερους κρατούμενους. Οι φυλακισμένοι ζουν σε άθλιες συνθήκες υγιεινής, είναι εκτεθειμένοι σε ασθένειες, ενώ υποφέρουν από αφυδάτωση και ασιτία.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε