Πέμπτη, 18 Απρ.
20oC Αθήνα

Αιματοχυσία χωρίς τέλος στην Συρία

Δεκάδες νεκροί στη Χόμς. Εκρήξεις συγκλόνισαν το Χαλέπι. Για σφαγή κάνει λόγο η διεθνής κοινότητα.

 Τέσσερις άμαχοι έχασαν τη ζωή τους σήμερα από πυρά των δυνάμεων ασφαλείας στην πόλη Χόμς, στην κεντρική Συρία, προπύργιο της εξέγερσης κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ, καθώς άρματα μάχης επιτέθηκαν σε προάστιό της, ανακοίνωσαν οι εξεγερμένοι.

    «Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στα προάστια Μπάμπα Αμρ και Μπαμπ Σεμπάα κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών», τόνισε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSDH).

    Τα άρματα μάχης εισήλθαν σε ένα άλλο προάστιο, το Ινσάατ, με τους στρατιώτες να πραγματοποιούν εκκαθαριστικές επιχειρήσεις από σπίτι σε σπίτι, τόνισε η ίδια οργάνωση, προσδιορίζοντας πως «οι δυνάμεις ασφαλείας βρίσκονταν ακόμη στην περιοχή σήμερα το πρωΐ, κοντά στο προάστιο Μπάμπα Αμρ», στόχο πυκνών βομβαρδισμών από τις κυβερνητικές δυνάμεις σήμερα το πρωί.

    Επιπλέον «τέσσερις λιποτάκτες στρατιώτες βρήκαν τον θάνατο σε συγκρούσεις με τον τακτικό στρατό, σήμερα το πρωί» στο Ντμέιρ, βορειοανατολικά της Δαμασκού, τόνισε το Παρατηρητήριο.

    Επιπλέον, στην περιοχή της Ντεράα (νότια), τουλάχιστον ένας στρατιώτης έχασε τη ζωή του σε συγκρούσεις με λιποτάκτες, προσθέτει η ίδια πηγή.

    Σήμερα, οι δυνάμεις του καθεστώτος αναπτύσσονται μαζικά μπροστά από τα τεμένη σε όλη την επικράτεια, ανοίγοντας πυρ εναντίον των πιστών σε ορισμένες ζώνες, με σκοπό να εμποδίσουν τις προγραμματισμένες διαδηλώσεις μετά την προσευχή της Παρασκευής, τονίζουν οι εξεγερμένοι.

    «Σημειώνεται μαζική ανάπτυξη δυνάμεων ασφαλείας μπροστά από τεμένη στα νότια του Μπάνιας (δυτικά)», τονίζει το Παρατηρητήριο.

    «Σε ορισμένα δε τεμένη, οι δυνάμεις ασφαλείας είναι πιο πολυάριθμες ακόμη και από τους πιστούς», προσθέτει προσδιορίζοντας πως στρατεύματα έχουν συγκεντρωθεί μαζικά και σε άλλες πόλεις και κοινότητες, ένω άνοιξαν πυρ κατά των πιστών κατά την έξοδό τους σε ένα τέμενος συνοικία της Χομς.

    «Άνοιξαν πυρ κατά των πιστών που εξέρχονταν από το τέμενος Ράουντα στο προάστιο Ουάερ. Οι σφαίρες έπληξαν τον τοίχο του τεμένους», τονίζει το Παρατήριο, από την έδρα του στη Βρετανία.

    Επιθέσεις τέτοιου είδους σημειώθηκαν και στη Λαττάκεια, όπου ο στρατός πυροβόλησε για να διαλύσει διαδηλωτές, που συγκεντρώνονταν για να διαμαρτυρηθούν, ενώ μεγάλη στρατιωτική παρουσία επισημάνθηκε και στην Νταράγια και τη Ντούμα, στα περίχωρα της Δαμασκού.

    Η αντιπολίτευση είχε καλέσει σε διαδηλώσεις μετά την προσευχή σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την υποστήριξη που προσφέρει στο καθεστώς η Ρωσία: «Η Ρωσία σκοτώνει τα παιδιά μας. Τα αεροσκάφη της, τα άρματά της, και το βέτο της σκοτώνουν επίσης τα παιδιά μας», τονίζει στο Facebook η «Συριακή Επανάσταση 2011».

    Τη στάση της Ρωσίας καυτηρίασε σήμερα και ο βασιλέας της Σαουδικής Αραβίας Αμπντάλα, ο οποίος τόνισε πως η εμπιστοσύνη στον ΟΗΕ «κλονίστηκε» έπειτα από το ρωσο-κινεζικό βέτο, που εμπόδισε να υιοθετηθεί το περασμένο Σάββατο μία απόφαση καταδίκης της καταστολής της εξέγερσης στη Συρία.

    «Αυτό που έγινε στο ΣΑ του ΟΗΕ δεν προοιωνίζει τίποτε καλό, η εμπιστοσύνη στον ΟΗΕ έχει σαφώς κλονιστεί», τόνισε σε σύντομο τηλεοπτικό του μήνυμα ο Σαουδάραβας βασιλιάς.

    Την ίδια στιγμή, ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός, που συγκεντρώνει λιποτάκτες από τις τάξεις των τακτικών στρατιωτικών δυνάμεων κατηγόρησε σήμερα το συριακό καθεστώς ότι διέταξε τις δύο επιθέσεις με παγιδευμένα με εκρηκτικά αυτοκίνητα στο Αλέπι, «προκειμένου να μεταστρέψει την προσοχή» από την αιματηρή καταστολή που επιβάλλει, ιδιαίτερα στη Χομς.

    «Το εγκληματικό αυτό καθεστώς σκοτώνει τα παιδιά μας στη Χομς και πραγματοποιεί επιθέσεις στο Αλέπι προκειμένου να μεταστρέψει την προσοχή απ’ όσα διαπράττει στη Χομς», τόνισε τηλεφωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του Ελεύθερου Στρατού συνταγματάρχης Μάχερ Νουάιμι.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε