Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Αισιδόδοξη η Ισπανία για θετική ανάπτυξη το 2011

Η Ισπανική κυβέρνηση επιμένει πως η πτώση του ΑΕΠ θα φθάσει το 0,3%, και εξακολουθεί να ελπίζει σε θετική ανάπτυξη το 2011.

Η υπουργός Οικονομίας της Ισπανίας Ελένα Σαλγάδο επανέλαβε σήμερα την πρόβλεψη του οικονομικού επιτελείου για πτώση του ΑΕΠ κατά 0,3% το 2010, την ώρα που πολλοί άλλοι οργανισμοί επιδεικνύουν ακόμη μεγαλύτερη απαισιοδοξία για το νούμερο αυτό.

«Εξακολουθούμε να επιμένουμε στην πρόβλεψή μας: δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα αρνητικό (σε ανάπτυξη) τρίμηνο και η χρονιά θα τελειώσει με μία πτώση του ΑΕΠ κατά 0,3%, όπως είχαμε προβλέψει», τονίζει η ίδια σε συνέντευξή της σε ισπανική εφημερίδα.

«Κατά το τρίτο τρίμηνο η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί λίγο, δίχως όμως να φθάσει σε ύφεση», τονίζει η Σαλγάδο, αποκλείοντας το ενδεχόμενο μηδενικής ανάπτυξης.

 Το ισπανικό ΑΕΠ είχε αυξηθεί κατά 0,1% το πρώτο εξάμηνο και κατά 0,2% το δεύτερο. Οι προβλέψεις της ισπανικής κυβέρνησης είναι κατά τι πιο αισιόδοξες από αυτές της Τράπεζας της Ισπανίας και του ΔΝΤ, που εκτιμούν πως θα υπάρξει αρνητική ανάπτυξη της τάξης του 0,4% το 2010.

Οι διαφορές αυτές έχουν προκαλέσει αμφιβολίες για το εάν θα κατορθώσει η κυβέρνηση να επιτύχει τον στόχο για μείωση του δημόσιου ελλείμματος ( στο 6% το 2011, και στο 3% το 2013, από το 11,2% του 2009)

Παρ’ όλ’αυτά, η Σαλγάδο επέμεινε στους στόχους της: «θα μειώσουμε το έλλειμμα πάνω από τρεις μονάδες στο διάστημα 2010-11» για να φθάσουμε στο 9,3%, τόνισε. Δηλ, «μία διαφορά 30 δισ.ευρώ από τον έναν χρόνο στον άλλον».

 Για το 2011, η ισπανική κυβέρνηση εξακολουθεί να αναμένει μία αύξηση 1,3%, εκφράζοντας μεγαλύτερη αισιοδοξία από άλλους παράγοντες (0,8% προβλέπει η Τράπεζα της Ισπανίας και 0,6% το ΔΝΤ).

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε