Τετάρτη, 24 Απρ.
23oC Αθήνα

Αισιοδοξία Μέρκελ για την Ελλάδα αλλά με πιο σκληρά μέτρα

Μιλώντας από τη Βαρσοβία, η Μέρκελ επανέλαβε την άποψη του Βερολίνου ότι και ιδιώτες επενδυτές πρέπει να λάβουν μέρος στο επόμενο πακέτο δανεισμού της Ελλάδας.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ δήλωσε την Τρίτη ότι αισιοδοξεί πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διαχειριστεί την κρίση χρέους της Ελλάδας, αλλά πρόσθεσε πως η Αθήνα πρέπει να συνεχίσει τις προσπάθειες περιστολής των δαπανών και να εφαρμόσει περισσότερα μέτρα λιτότητας.

«Πιστεύουμε ότι κάποια βάρη θα πρέπει να μην τα επωμιστούν μόνο οι φορολογούμενοι, αλλά να συμμετάσχουν και οι τράπεζες (στο δανεισμό). Είμαι αισιόδοξη ότι θα επιτύχουμε θετικά αποτελέσματα διότι είναι προς το συμφέρον των τραπεζών και των χωρών το ευρώ να είναι σταθερό», είπε η Μέρκελ.

«Η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας πρέπει να αυξηθεί, το χρέος της Ελλάδας πρέπει να μειωθεί, η κυβέρνηση της Ελλάδας πρέπει να προωθήσει τις ορθές αποφάσεις στο κοινοβούλιο», δήλωσε η Μέρκελ μέσω μεταφραστή έχοντας δίπλα της τον πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ.

«Αυτά τα τρία συστατικά — τα καθήκοντα της Ελλάδας, η αλληλεγγύη της ΕΕ και η εθελοντική συμμετοχή των τραπεζών — είναι η λύση. Είμαι αισιόδοξη ότι θα βαδίσουμε με επιτυχία στον δρόμο αυτό», είπε η Μέρκελ. «Δεν πρόκειται μόνο για μια χώρα, αλλά για ολόκληρη την ευρωζώνη».

Η Μέρκελ επισκέφθηκε τη Βαρσοβία για ένα κοινό υπουργικό συμβούλιο των κυβερνήσεων της Γερμανίας και της Πολωνίας για να σηματοδοτηθεί η 20ή επέτειος από τη σύναψη μιας συνθήκης φιλίας ανάμεσα στις δύο χώρες.

Η Πολωνία, η οποία δεν ανήκει στην ευρωζώνη, αναλαμβάνει την κυλιόμενη προεδρία της ΕΕ την 1η Ιουλίου και θα διοργανώσει τα συμβούλια υπουργών το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Ο Τουσκ, η κεντροδεξιά κυβέρνηση του οποίου θέλει η Πολωνία να ενταχθεί στην ευρωζώνη εγκαταλείποντας το ζλότι αργότερα εντός της δεκαετίας αυτής, δηλώνει ότι είναι προς το συμφέρον της Βαρσοβίας να στηρίξει τις προσπάθειες για να επιλυθεί η κρίση.

Διαβάστε επίσης:

”Έλληνες πάρτε μέτρα και…προκαταβολή 1 δις ευρώ”

Με την διαδικασία του κατεπείγοντος το Μεσοπρόθεσμο στη Βουλή

”Για αντάλλαγμα θέλουμε τον ήλιο και τον αέρα σας”

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε