Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Αισιόδοξος και πάλι για το Κυπριακό ο Μπαν Κι Μουν

Αισιόδοξος και πάλι για το Κυπριακό ο Μπαν Κι Μουν

 

“Συγκρατημένα αισιόδοξος” εμφανίζεται ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι μουν, για τις προοπτικές των διαπραγματεύσεων στη Λευκωσία.

 

Στην έκθεση του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας για την αποστολή των καλών του υπηρεσιών στο Κυπριακό, ο Γενικός Γραμματέας δηλώνει, για άλλη μια φορά, ενθαρρυμένος από την πρόοδο που έχει σημειωθεί μέχρι τώρα, παροτρύνοντας τους δύο ηγέτες στο νησί να προχωρήσουν με αποφασιστικά βήματα και ευελιξία, επιδεικνύοντας διαλλακτικότητα και πολιτικό θάρρος.
 
Η έκθεση αναμένεται να κυκλοφορήσει σήμερα ή αύριο, ενώ μέχρι αργά χθες το βράδυ υπήρχαν έντονες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για ορισμένα “επίμαχα σημεία” και δεν αποκλείεται να υπάρξουν τροποποιήσεις στο κείμενο που ήδη έχει δοθεί στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.
 
Η έκθεση του Γενικού Γραμματέα (Γ.Γ.) είναι περιγραφική για ότι συνέβη στο Κυπριακό από τον Μάιο μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου και περιλαμβάνει επίσης, εκτιμήσεις για την πορεία των διαπραγματεύσεων στη Λευκωσία, παρουσία του ειδικού συμβούλου του Γ.Γ., Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο οποίος θα βρίσκεται την επόμενη εβδομάδα στην έδρα του ΟΗΕ για να ενημερώσει τον Γ.Γ. και τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αναφορά γίνεται και σε Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα ώστε οι δυο πλευρές να προχωρήσουν στην υλοποίηση περαιτέρω μέτρων.
 
Μπαν Κι μουν δεν αναφέρεται σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, αλλά κάνει λόγο για “λογικό χρονικό πλαίσιο” και για “μοναδική ευκαιρία”. Ζητά την αξιοποίηση και την “επιτάχυνση του μομέντουμ” των συνομιλιών, ενώ χαρακτηρίζει “αποφασιστικούς” τους επόμενους μήνες, καλώντας τους δυο ηγέτες να “αδράξουν την ευκαιρία”.
 
Ο Γ.Γ. επαναλαμβάνει ότι “ο ρόλος των Ηνωμένων Εθνών είναι να βοηθούν και να διευκολύνουν την κυπριακή αυτή διαδικασία” και ότι παραμένει έτοιμος να προσφέρει “περαιτέρω βοήθεια”, όταν και τα δυο μέρη του το ζητήσουν. Επίσης, υπογραμμίζει ότι οποιαδήποτε τελική συμφωνία θα απαιτήσει “λαϊκή υποστήριξη” που θα εκφραστεί μέσω ταυτόχρονων δημοψηφισμάτων και ότι “η λύση θα είναι αδύνατη χωρίς συμβιβασμό”.
 
Την Τρίτη, είχε κυκλοφορήσει και η έκθεση του Γ.Γ. με την οποία καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας να εγκρίνει την εξάμηνη ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ).

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε