Τετάρτη, 24 Απρ.
24oC Αθήνα

Ακατάλληλες παιδικές ταινίες λόγω… τσιγάρου!

Ακατάλληλες παιδικές ταινίες λόγω… τσιγάρου!
Στο ράφι φαίνεται πως μπαίνουν αρκετές παιδικές ταινίες καρτούν γιατί οι πρωταγωνιστές… καπνίζουν!

 

Όσοι είναι κάτω των 18 ετών καλύτερα να ξεχάσουν τις ταινίες που δείχνουν ανθρώπους να καπνίζουν, ακόμη και τις παιδικές όπως ο «Πινόκιο» και τα «101 σκυλιά της Δαλματίας». Τουλάχιστον, αν βρεθούν στο Πλίμουθ της Αγγλίας, όπου η τοπική δημοτική αρχή εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να επιβάλει την ανωτέρω απαγόρευση, σε μια προσπάθεια να μειώσει τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος στις πιο ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού.
 
Με το επιχείρημα ότι εφόσον απαγορεύονται οι διαφημίσεις προϊόντων καπνού δεν είναι δυνατόν τα παιδιά και οι νέοι να βλέπουν στο σινεμά εικόνες που ενδεχομένως να τους ωθούν στην απόφαση να δοκιμάσουν να καπνίσουν τσιγάρο, ο δήμος της βρετανικής πόλης μελετά το ενδεχόμενο να αλλάξει το καθεστώς αδειοδότησης των ταινιών που προβάλλονται στους κινηματογράφους της πόλης.
 
Αυτό όμως θα δημιουργήσει και αστεία φαινόμενα, όπως η απαγόρευση προβολής σε παιδιά κλασικών ταινιών του Ντίσνεϊ, στις οποίες οι ήρωες καπνίζουν. Θυμηθείτε την «κακιά» Κρουέλα ντε Βιλ με την πίπα στα «101 σκυλιά της Δαλματίας», τον «Πινόκιο» και τον «Πίτερ Παν», αλλά και όλες τις κλασικές ταινίες του Τζέιμς Μποντ που είναι οι αγαπημένες των πιτσιρικάδων όλου του κόσμου ή φιλμ που έμειναν στην ιστορία όπως η «Καζαμπλάνκα». Αλλά και πιο πρόσφατες παραγωγές, όπως ο «Τιτανικός» και ο «Αρχοντας των δαχτυλιδιών», θα επηρεαστούν από το νέο καθεστώς.
 
Το δημοτικό συμβούλιο του Πλίμουθ μελέτησε τις στατιστικές έρευνες του Εθνικού Συστήματος Υγείας που καταδεικνύουν ότι το 27% των ενηλίκων κατοίκων της πόλης καπνίζει- ο εθνικός δείκτης είναι 21%- και ότι το 63% των παιδιών έχει δοκιμάσει το τσιγάρο ως την ηλικία των 16 ετών. Στις πιο φτωχές περιοχές της πόλης το ποσοστό των ενηλίκων που καπνίζει ανέρχεται σε 54%.
 
Σύμφωνα με τη βρετανική νομοθεσία αρμόδιο για την καταλληλότητα προβολής των κινηματογραφικών ταινιών είναι το Βρετανικό Συμβούλιο για την Αξιολόγηση των Ταινιών, αλλά με νόμο του 2003 τα τοπικά δημοτικά συμβούλια έχουν το δικαίωμα να επιβάλλουν τη δική τους αξιολόγηση στα όρια της δικαιοδοσίας τους.
 
Το δημοτικό συμβούλιο του Πλίμουθ, στο οποίο πλειοψηφούν οι Συντηρητικοί, εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να διανέμονται αυτοκόλλητα επιθέματα νικοτίνης στα σχολεία και να απαγορευτεί το κάπνισμα μέσα σε αυτοκίνητα που μεταφέρουν παιδιά.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε