Τρίτη, 23 Απρ.
19oC Αθήνα

Ακόμη έξι χρόνια φυλάκιση στον Χοντορκόφσκι

ΦΩΤΟ REUTERS

Τουλάχιστον μέχρι το 2017 θα μείνει στη φυλακή ο πρώην κροίσος, Μιχαήλ Χοντορκόφσκι καθώς που επιβλήθηκαν ακόμη έξι χρόνια κάθειρξης.

Ο Χοντορκόφσκι και ο πρώην συνεργάτης του Πλάτον Λεμπέντεφ καταδικάστηκαν από δικαστήριο της Μόσχας σε 14 χρόνια κάθειρξη, στα οποία όμως περιλαμβάνεται η ποινή που εκτίουν από τον Οκτώβριο του 2003, για την υπεξαίρεση εκατομμυρίων τόνων πετρελαίου και ξέπλυμα 23,5 εκατομμυρίων δολαρίων.

“Ο μόνος τρόπος να σωφρονιστούν ο Χοντορκόφκσι και ο Λεμπέντεφ είναι να απομονωθούν από την κοινωνία”, δήλωσε ο Βίκτορ Ντανίλκιν, πρόεδρος του δικαστηρίου.

Οι δύο άνδρες θα παραμείνουν στη φυλακή ως το 2017, καθώς το δικαστήριο έλαβε υπόψη του την ποινή που εκτίουν από τη σύλληψή τους το 2003 στο πλαίσιο μίας πρώτης υπόθεσης φοροδιαφυγής, σύμφωνα με τον ιστότοπο υπεράσπισης των δικαιωμάτων του πρώην μεγιστάνα www.khodorkovsky.ru.

Καθισμένος στην αίθουσα του δικαστηρίου μέσα σε ένα γυάλινο κλουβί ο Χοντορκόφσκι, που ανέμενε την καταδίκη του, άκουσε χαμογελώντας την ανακοίνωση της απόφασης.

Πάντως ο Γιούρι Σμιντ δικηγόρος του Χοντορκόφσκι χαρακτήρισε “παράνομη” την ποινή που επέβαλε το δικαστήριο στον πελάτη του και αποτέλεσμα πιέσεων που άσκησε ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν. “Δεν πρόκειται για μία δικαστική απόφαση, αλλά για μία παράνομη διαδικασία”, δήλωσε ο Σμιντ μετά την ανάγνωση της ποινής. “Υπήρξαν πιέσεις από την εκτελεστική εξουσία επικεφαλής της οποίας είναι ο Πούτιν”.

Στα μέσα Δεκεμβρίου ο Πούτιν είχε δηλώσει σχετικά με τον πρώην μεγιστάνα του ομίλου Youkos Χοντορκόφσκι ότι τα τα εγκλήματά του είχαν “αποδειχθεί” από την δικαιοσύνη και ότι “οι κλέφτες (πρέπει) να πάνε στη φυλακή”. Η υπεράσπιση είχε καταγγείλει τότε μία “άμεση ανάμειξη” στη δίκη.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε