Τρίτη, 16 Απρ.
22oC Αθήνα

Ακόμη μια ματωμένη Παρασκευή στη Συρία, στους 15 οι νεκροί

ΦΩΤΟ REUTERS

Χιλιάδες Σύροι βγήκαν και πάλι στους δρόμους μετά την προσευχή της Παρασκευής αλλά έπεσαν πάνω στα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας του καθεστώτος Άσαντ.

15 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων. Οι πιστοί δεν είχαν προλάβει καλά καλά να βγουν από το τζαμί του Ιμπν Αφαν, στο προάστιο αλ Κέσουε της Δαμασκού και οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν απροειδοποίητα πυρ, σκοτώνοντας έξι άτομα και τραυματίζοντας 15, σύμφωνα με ακτιβιστές.

Νεκροί υπάρχουν επίσης στη Χομς, ενώ τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 25 τραυματίστηκαν στη συνοικία Μπάρζεχ της Δαμασκού. Οι δυνάμεις ασφαλείας, που προσπάθησαν να διαλύσουν μία διαδήλωση που πραγματοποιούνταν με αίτημα την πτώση του καθεστώτος, αρχικά χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και στη συνέχεια άνοιξαν πυρ.

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους σε πολλές πόλεις της Συρίας, όπως κάνουν κάθε Παρασκευή μετά την προσευχή, για να καταγγείλουν τις επιθέσεις των δυνάμεων ασφαλείας που έχουν στόχο να καταστείλουν το κίνημα αμφισβήτησης του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ που διαρκεί 13 εβδομάδες, όπως δήλωσαν ακτιβιστές και αυτόπτες μάρτυρες.

Περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στην Ντέιρ Εζόρ στα ανατολικά της Συρίας, ενώ περίπου 10.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στην επαρχία Ιντλέμπ (στα βορειοδυτικά) και χιλιάδες ακόμη σε άλλες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με ακτιβιστή.

Στις πόλεις Χομς και Χαμά οι διαδηλωτές φώναζαν “ο λαός θέλει την πτώση του καθεστώτος”, ενώ στη Ντεράα, επίκεντρο του κινήματος αμφισβήτησης, κρατούσαν πανό με συνθήματα τα οποία απέρριπταν μία πρόταση του Άσαντ για διάλογο.

Από την καταστολή του κινήματος, το οποίο ξεκίνησε στις 15 Μαρτίου, έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους περισσότεροι από 1.300 άμαχοι, ενώ έχουν συλληφθεί περισσότεροι από 10.000, σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις της Συρίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νέες υποσχέσεις Άσαντ για γενική αμνηστία – Συγκρούσεις διαδηλωτών με 3 νεκρούς

«Ψεύτης, ψεύτης» το σύνθημα-«απάντηση» στο διάγγελμα Άσαντ

Συρία: 70.000 άνθρωποι στις κηδείες των δύο διαδηλωτών

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε