Πέμπτη, 18 Απρ.
20oC Αθήνα

“Ακουμπάνε” το σωματίδιο του Θεού

‘Ολο και πιο κοντά στο περίφημο μποζόνιο του Χιγκς, το επονομαζόμενο και «σωματίδιο του Θεού», είναι οι φυσικοί που

εργάζονται στους μεγάλους και ανταγωνιστικούς επιταχυντές σωματιδίων της Ευρώπης (CERN) και των ΗΠΑ (Fermilab Tevatron).

Οι ερευνητές του CERN, δήλωσαν ότι, μετά από περίπου τρεις μήνες πειραμάτων, έχουν ήδη ανιχνεύσει όλα τα βασικά σωματίδια που προβλέπει το Καθιερωμένο Πρότυπο ή Μοντέλο, δηλαδή η κυρίαρχη θεωρία για τη σύσταση της ύλης στο σύμπαν.

Ο γενικός διευθυντής του CERN Ρολφ Χόγιερ ανέφερε ότι τα πειράματα προχωρούν ταχύτερα του αναμενομένου και ήδη εισέρχονται σε ένα στάδιο από όπου μπορεί να προκύψει μια «νέα φυσική».

Αυτό, μεταξύ άλλων, σημαίνει την από καιρό αναμενόμενη απόδειξη για την ύπαρξη του μποζονίου του Χιγκς (που πιστεύεται ότι έδωσε μάζα στα άλλα σωματίδια μετά το «Μπιγκ Μπανγκ») και την ανίχνευση της σκοτεινής ύλης, που αποτελεί περίπου το ένα πέμπτο του σύμπαντος (η ορατή ύλη δεν ξεπερνά το 5%).

Λένε πάντως οτι θα χρειαστεί χρόνος για να ρίξουμε το πρώτο φως σε αυτό το σκοτεινό σύμπαν και μπορεί να χρειαστούν τρία έως τέσσερα ακόμα χρόνια.

Από την άλλη, πιο αισιόδοξοι εμφανίζονται οι φυσικοί του παλαιότερου, μικρότερου και λιγότερου ισχυρού αμερικανικού επιταχυντή Tevatron, οι οποίοι δήλωσαν ότι έχουν πλέον περιορίσει την γκάμα για την πιθανή μάζα του μποζονίου του Χιγκς κατά το ένα τέταρτο, με αξιοπιστία 95%.

Αν και ο επιταχυντής του CERN προγραμματίζεται να λειτουργήσει έως το 2030, άρχισαν ήδη οι συζητήσεις για την κατασκευή ενός ακόμα μεγαλύτερου και ισχυρότερου επιταχυντή, που αυτή τη φορά θα είναι γραμμικός και όχι κυκλικός.

Δύο ανταγωνιστικά σχέδια υπάρχουν ήδη, με μήκος που φτάνει μέχρι και τα 50 χλμ. (ο κυκλικός υπόγειος επιταχυντής του CERN είναι 27 χλμ).

  Ακόμα δεν έχει αποφασιστεί ο τόπος εγκατάστασής του νέου CERN, πράγμα που πιθανώς θα εξαρτηθεί από το ποιες χώρες θα δώσουν τα περισσότερα χρήματα, τα οποία αναμένεται να ξεπεράσουν τα 10 δισ. δολάρια. Ιαπωνία, Ρωσία, ΗΠΑ, Ελβετία, Ινδία, Κίνα, Καναδάς κ.α. θεωρούνται υποψήφιες χώρες για την φιλοξενία του.

Ο νέος επιταχυντής θα επιτρέπει τη σύγκρουση όχι πρωτονίων, όπως αυτός του CERN, αλλά ηλεκτρονίων και ποζιτρονίων (του ισοδυνάμου τους στην αντι-ύλη).

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε