Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Ακροδεξιός τυφώνας “σοκάρει” τη Γαλλία – Σάρωσε η Λε Πεν στις περιφερειακές εκλογές

Φωτογραφία EPA
Φωτογραφία EPA

Κανείς δεν ξέρει αν η Μαρίν Λε Πεν φανταζόταν πως μια μέρα το ακροδεξιό Εθνικό της Μέτωπο θα γινόταν πρώτη δύναμη στη Γαλλία. Και να που ο δικό της όνειρο και εφιάλτης για πολλούς άλλους έγινε πραγματικότητα.

Ο πρώτος γύρος των περιφερειακών εκλογών που έγιναν στη Γαλλία την Κυριακή (06.12.2015) ήταν ένας περίπατος για το ακροδεξιό κόμμα. Η Μαρίν Λε Πεν, πέρα από την ώθηση που ήδη είχε, κατάφερε να εκμεταλλευθεί στο έπακρο το φόβο των Γάλλων μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι με τους 130 νεκρούς.

Το Εθνικό Μέτωπο κέρδισε τις 6 από τις 13 περιφέρειες, έφτασε το ποσοστό του σε εθνικό επίπεδο στο σχεδόν 28% (28,22%), την ώρα που οι Ρεπουμπλικάνοι του Σαρκοζί ήταν δεύτεροι με 27,01% και οι Σοσιαλιστές του Ολάντ έρχονταν τελευταίοι και… καταϊδρωμένοι με 23,36%.

Η λέξη σοκ είναι εκείνη που κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα των κυριότερων γαλλικών εφημερίδων.

Φυσικά, τα χαμόγελα περίσσευαν σε κάθε γωνιά της Γαλλίας όπου υπήρχε περίπτερο του Εθνικού Μετώπου. Η Μαρίν Λε Πεν, η γυναίκα που κατάφερε να εκδιώξει από το κόμμα το άνθρωπο που το ίδρυσε, τον ίδιο της τον πατέρα Ζαν Μαρί Λε Πεν, μίλησε για εξαιρετικό εκλογικό αποτέλεσμα. Είναι άλλωστε μια ιστορική νίκη για τους ακροδεξιούς…

“Αποστολή μας είναι να κάνουμε πραγματικότητα την εθνική ενότητα που έχει ανάγκη η χώρα”, είπε η Μαρίν Λεπέν , λίγη ώρα αφού δημοσιοποιήθηκαν οι πρώτες εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας του πρώτου γύρου των περιφερειακών εκλογών, στον οποίο το Εθνικό Μέτωπο εξασφάλισε το 27,2% έως το 30,8% των ψήφων σε εθνικό επίπεδο.

Φωτογραφία EPA

Η ήττα των αντιπάλων της, συντριπτική. Ο Νικολά Σαρκοζί, στην πρώτη του εκλογική αναμέτρηση αφού επανέκαμψε στην πολιτική, απέκλεισε οποιοδήποτε ενδεχόμενο συνεργασίας με την αριστερά στον δεύτερο γύρο των εκλογών. Και σύμφωνα με τον ίδιο το κόμμα του, οι Ρεπουμπλικάνοι όπως έχει μετονομαστεί το UMP, είναι η μοναδική εναλλακτική λύση στις περιοχές όπου κινδυνεύει να επικρατήσει το Εθνικό Μέτωπο.

Από την άλλοι, ο Σοσιαλιστές του Φρανσουά Ολάντ δεν έχαν την ίδια άποψη και ανακοίνωσαν πως αποσύρουν τους υποψηφίους του τουλάχιστον από τις περιφέρειες του Νορ-Πα-ντε-Καλέ-Πικαρδία (Nord-Pas-de-Calais-Picardie) και Προβηγκία-Άλπεις-Κυανή Ακτή (Provence-Alpes-Cote d’ Azur, PACA). Στόχος, να συμβάλει στη συγκρότηση ενός “ρεμπουμπλικανικού φράγματος”, που θα κλείσει τον δρόμο στο ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο.

Η νεαρή Μαριόν Μαρεσάλ Λε Πεν - Φωτογραφία Reuters

Η ανακοίνωση της απόφασης του Σοσιαλιστικού Κόμματος έγινε από τον πρώτο γραμματέα Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς. Σε αυτές τις δύο περιφέρειες επικεφαλής των ψηφοδελτίων του Εθνικού Μετώπου είναι η Μαρίν Λεπέν και η ανηψιά της και εγγονή του ιδρυτή του κόμματος Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν, που θεωρείται το νέο κορίτσι θαύμα της ακροδεξιάς στη Γαλλία.

Ο δεύτερος γύρος των εκλογών θα γίνει την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε