Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Αξιοσημείωτο αλλά όχι ασυνήθιστο το φονικό κύμα κακοκαιρίας στην Ευρώπη

ΦΩΤΟ REUTERS

Μέχρι σήμερα έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 360 ανθρώπους αλλά ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός δε θεωρεί ότι το φαινόμενο είναι ασυνήθιστο.

Είναι όμως αξιοσημείωτο τόσο για τη διάρκειά του όσο και για το γεγονός πως καθυστέρησε να «χτυπήσει».

Το κύμα ψύχους προκαλείται από ένα υψηλό βαρομετρικό σύστημα από τη Σιβηρία που εμποδίζει πιο ήπιες θερμοκρασίες και θαλάσσια ρεύματα και ανέμους να κατευθυνθούν από τον Ατλαντικό Ωκεανό προς την Ευρώπη, εξήγησε ο Όμαρ Μπαντούρ, ένας επιστήμονας του ΠΜΟ σε συνέντευξη Τύπου.

Πρόσθεσε ότι αναμένεται να εξασθενίσει την προσεχή εβδομάδα.

Αυτό το υψηλό βαρομετρικό είναι εξαιρετικά εκτεταμένο αλλά δεν συνιστά ασυνήθιστο φαινόμενο κατά τους χειμώνες στο βόρειο ημισφαίριο, διευκρίνισε ο ΠΜΟ.

Πολύ ψυχρές θερμοκρασίες που φθάνουν έως τους 37 βαθμούς υπό το μηδέν καταγράφηκαν κυρίως στην ανατολική Ευρώπη (Ουκρανία, Πολωνία και βόρεια Ρωσία), ενώ στη βόρεια Γερμανία το θερμόμετρο έπεσε στους -20 βαθμούς Κελσίου.

«Ωστόσο, αυτές οι ελάχιστες θερμοκρασίες δεν έφθασαν σε νέα επίπεδα ρεκόρ. Η μακρά διάρκεια αυτής της περιόδου ψύχους και η σχετικά καθυστερημένη έλευσή του είναι αξιοσημείωτα αλλά όχι ασυνήθη», αναφέρει ο Οργανισμός.

Επίσης, ο ΠΜΟ διευκρινίζει ότι αυτές οι χειμερινές κλιματικές συνθήκες μπορεί να επηρεαστούν και από μια αρνητική «αρκτική διακύμανση», μια διαφορά της πίεσης ανάμεσα στις πολικές ζώνες και τις περιοχές μεσαίου γεωγραφικού πλάτους, όπου ζει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της Ευρώπης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υγρός τάφος το χωριό Μπίσερ στη Βουλγαρία – Οκτώ νεκροί, δυο αγνοούμενοι

Κι άλλοι θάνατοι από το κύμα ψύχους στην Ευρώπη – Πάνω από 350 οι νεκροί

Πένθος και στην Αλγερία εξαιτίας της κακοκαιρίας

25 οι νεκροί από την κακοκαιρία στην Ιταλία

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε