Πέμπτη, 28 Μαρ.
24oC Αθήνα

Ακτιβίστρια ενώπιον του ιρανικού δικαστηρίου

Ακτιβίστρια ενώπιον του ιρανικού δικαστηρίου

Η Iρανή ακτιβίστρια, Σίβα Ναζάρ Αχάρι, εμφανίστηκε στο δικαστήριο για να αντικρούσει κατηγορίες για συνωμοσία και προπαγάνδα εναντίον του ιρανικού καθεστώτος.

Οι ιρανικές αρχές υποστηρίζουν ότι η Ναζάρ Αχάρι συνδέεται με τους Μουζαχεντίν του Λαού του Ιράν ( ΡΜΟΙ), που στο Ιράν θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση. Επίσης κατηγορείται ότι έχει εξαπολύσει πόλεμο εναντίον του Θεού, έγκλημα κατά τον ισλαμικό νόμο, που στο Ιράν τιμωρείται με την ποινή του θανάτου.

Σύμφωνα με τις ιστοσελίδες της αντιπολίτευσης η ακτιβίστρια και δημοσιογράφος Αχάρι δήλωσε στο δικαστήριο ότι δεν έχει καμιά σχέση με την ΡΜΟΙ. Ο συνήγορος της Μοχαμάντ Σάριφ, δήλωσε στο ILNA ότι ελπίζει η ετυμηγορία όταν ανακοινωθεί να είναι επιεικής.

Η Ναζάρ Αχάρι, 26 χρόνων ήταν από τις πρώτες που συνελήφθηκαν μετά την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων, πέρυσι τον Ιούνιο, από τις οποίες εξελέγη πρόεδρος ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ και η αντιπολίτευση κατήγγειλε ότι ήταν αποτέλεσμα νοθείας. Η Αχάρι αφέθηκε ελεύθερη τρεις μήνες μετά τη σύλληψη της, αλλά συνελήφθη εκ νέου το Δεκέμβριο, γιατί μετείχε σε αντικυβερνητική διαδήλωση και στην κηδεία του Αγιατολάχ Χοσέιν Αλί Μονταζερί.

Πολλοί διεθνείς ανθρωπιστικοί οργανισμοί έχουν ανακοινώσει την υποστήριξη τους στην Ναζάρ Αχάρι και ζητούν να αποσυρθούν οι σε βάρος της κατηγορίες.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε