Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Άκυρο το δημοψήφισμα, πρόεδρος ο Μπάσεσκου

Άκυρο το δημοψήφισμα, πρόεδρος ο Μπάσεσκου

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρουμανίας ακύρωσε το δημοψήφισμα για την καθαίρεση του Τραϊάν Μπασέσκου, ο οποίος παραμένει στον προεδρικό θώκο της Ρουμανίας.

Ο Μπασέσκου είχε καθαιρεθεί από τα καθήκοντά του στις αρχές Ιουλίου από την Ένωση Σοσιαλιστών Φιλελευθέρων, το συνασπισμό της κεντροαριστεράς που βρίσκεται στην εξουσία από το Μάιο, στο πλαίσιο μιας διαδικασίας που επικρίθηκε αυστηρά από την ΕΕ και τις ΗΠΑ.

Η απόφαση υιοθετήθηκε με έξι ψήφους έναντι τριών, δηλαδή με την πλειοψηφία που απαιτείται από το νόμο σε τέτοιου είδους υποθέσεις, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Mediafax και άλλα ρουμανικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα του Κεντρικού Εκλογικού Γραφείου, παρόλο που περισσότεροι από το 87% των ψηφοφόρων τάχθηκαν υπέρ της καθαίρεσης του Μπασέσκου, ο οποίος δεν είναι καθόλου δημοφιλής μετά τα μέτρα λιτότητας που υιοθετήθηκαν το 2010, δεν επιτεύχθηκε το κατώτερο επίπεδο συμμετοχής (50% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων συν ένας) που απαιτείται για να επικυρωθεί το δημοψήφισμα.

Ο Μπασέσκου θα πρέπει πάντως να συγκατοικήσει με την κεντροαριστερή κυβέρνηση η οποία είχε κινήσει τη διαδικασία για την καθαίρεσή του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ανησυχεί το ΔΝΤ η πολιτική κρίση στη Ρουμανία

Και με τη… βούλα άκυρο το δημοψήφισμα στη Ρουμανία

Οι Ρουμάνοι δε πήγαν να ψηφίσουν για τον Μπασέσκου και το δημοψήφισμα θεωρήθηκε άκυρο!

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε