Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Αλ Άσαντ: “Μακάρι να μην είχαμε καταρρίψει το τουρκικό F4”

Αλ Άσαντ: “Μακάρι να μην είχαμε καταρρίψει το τουρκικό F4”

Ο Μπασάρ αλ Ασαντ “δεν θα επιτρέψει στην ένταση με την Τουρκία να μετατραπεί σε ανοικτή πολεμική σύρραξη”

Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ δηλώνει σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην τουρκική εφημερίδα Cumhuriyet ότι θα ευχόταν οι συριακές στρατιωτικές δυνάμεις να μην είχαν καταρρίψει το τουρκικό αεροσκάφος και ότι δεν θα επιτρέψει στην ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες να μετατραπεί σε ανοικτή πολεμική σύρραξη.
“Μάθαμε ότι το αεροσκάφος ανήκε στην Τουρκία μετά την κατάρριψή του. Εκατό τοις εκατό λέω ‘ας μην το είχαμε καταρρίψει’ “, δηλώνει ο Ασαντ.
 
Η συνέντευξη του σύρου προέδρου δημοσιεύεται ενώ κλιμακώνονται οι συγκρούσεις στη χώρα για την απομάκρυνσή του από την εξουσία και η κατάσταση τείνει να προσλάβει χαρακτήρα γενικευμένου εμφυλίου πολέμου.
Χθες, Δευτέρα, συριακά ελικόπτερα βομβάρδισαν προάστιο της Δαμασκού και τουρκικά μαχητικά εστάλησαν σε περιπολία κοντά στα βόρεια σύνορα την ώρα που η επικεφαλής για τα ανθρώπινα δικαιώματα του ΟΗΕ προειδοποιούσε ότι οι αποστολές όπλων τόσο προς την κυβέρνηση όσο και προς τους αντικαθεστωτικούς επιδεινώνουν περαιτέρω την κατάσταση.
 
Ερωτηθείς για το αν η ένταση στις σχέσεις Συρίας-Τουρκίας μπορεί να οδηγήσει σε πόλεμο, ο Άσαντ είπε: “Δεν θα επιτρέψουμε (στην ένταση) να μετατραπεί σε ανοιχτή πολεμική σύρραξη ανάμεσα στις δύο χώρες, που θα τις έβλαπτε αμφότερες”.
 
Ο σύρος πρόεδρος είπε ακόμη ότι η Συρία δεν έχει συγκεντρώσει και ούτε θα συγκεντρώσει δυνάμεις κατά μήκος της τουρκικής μεθορίου, όποια οδό και αν ακολουθήσει η κυβέρνηση του τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν.
Η εφημερίδα δεν διευκρινίζει τον τόπο όπου δόθηκε η συνέντευξη ούτε τον χρόνο, αλλά σε αυτή ο Άσαντ αναφέρεται σε μια διεθνή διάσκεψη που διεξήχθη στη Γενεύη το Σάββατο υπό την αιγίδα του μεσολαβητή για τη Συρία Κόφι Άναν.
Η Τουρκία έχει ενισχύσει την στρατιωτική της δραστηριότητα κατά μήκος των νοτίων συνόρων της από τις 22 Ιουνίου που η Συρία κατέρριψε το τουρκικό μαχητικό πάνω από την Μεσόγειο προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Άγκυρας που δήλωσε ότι θα απαντήσει “αποφασιστικά”.
 
Η Συρία υποστηρίζει ότι κατέρριψε το τουρκικό μαχητικό ευρισκόμενη σε άμυνα και ότι το περιστατικό σημειώθηκε στο συριακό εναέριο χώρο. Η Τουρκία διατείνεται ότι το μαχητικό παραβίασε από λάθος το συριακό εναέριο χώρο για λίγα λεπτά αλλά κατερρίφθη σε διεθνή εναέριο χώρο.
 
Ο Άσαντ δήλωσε ότι η Συρία δεν θα δίσταζε να απολογηθεί αν γινόταν γνωστό ότι το μαχητικό κατερρίφθη σε διεθνή εναέριο χώρο.
 
“Το αεροσκάφος χρησιμοποιούσε έναν αεροδιάδρομο τον οποίο ισραηλινά αεροσκάφη έχουν χρησιμοποιήσει τρεις φορές στο παρελθόν. Οι στρατιώτες το κατέρριψαν γιατί δεν μας δόθηκαν πληροφορίες και δεν το είδαμε στο ραντάρ μας. Φυσικά και θα είχα μάλλον χαρεί αν αυτό ήταν ισραηλινό αεροσκάφος”, σχολίασε ο Άσαντ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τουρκικά μαχητικά στα σύνορα της Συρίας! – Κόσμος

ΗΠΑ προς Τουρκία: “Δοκιμάζατε την αεράμυνα της Συρίας κι αυτή σας κατέρριψε” – Κόσμος

“Το αεροσκάφος σας πετούσε εντός εναέριου χώρου της Συρίας”! Οι ΗΠΑ διαψεύδουν τους Τούρκους! – Κόσμος

Πόσο κοντά σε πόλεμο είναι η Τουρκία με τη Συρία; Όλες οι εκδοχές – Κόσμος

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε