Τετάρτη, 24 Απρ.
25oC Αθήνα

Αλλαγή… φρουράς στην Άγκυρα – Προάγονται και εμπλεκόμενοι στα σκάνδαλα

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Ο Σελαχατίν Ισίκ Κοσανέρ, που μετείχε στην εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο, θα είναι από τις 30 Αυγούστου ο νέος αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο της Τουρκίας, ύστερα από τέσσερις ημέρες διαβουλεύσεων, αποφάσισε ότι ο Κοσανέρ είναι ο ιδανικός αντικαταστάτη του Ιλκέρ Μπασμπούγ που αποστρατεύεται. Η διαδοχή στην ηγεσία του τουρκικού στρατού αναμένεται να επικυρωθεί το αργότερο έως τα μέσα της εβδομάδας.

Ο νέος ηγέτης των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων διατέλεσε διοικητής των κατοχικών δυνάμεων στην Κύπρο από το 2000 έως το 2004, της 4ης Στρατιάς του Αιγαίου τη διετία 2004-2006 και της Στρατοχωροφυλακής (2006-2008). Η θητεία του θα είναι τριετής. Μετείχε ως διμοιρίτης στην εισβολή στην Κύπρο και θεωρείται πιο σκληροπυρηνικός εθνικιστής από τον Μπασμπούγ.

Είναι από τους λίγους Τούρκους στρατηγούς που το όνομά του δεν έχει εμπλακεί στα σκάνδαλα «Εργκενεκόν» και «Βαριοπούλα» που είχαν ως στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης Ερντογάν. Πάντως, ακόμη και στρατηγοί ή ναύαρχοι που έχουν εμπλακεί στις υποθέσεις αυτές δεν αποκλείεται να πάρουν προαγωγή!

Για αυτό άλλωστε έκαναν… σκληρά παζάρια ο πρόεδρος της χώρας, Αμπντουλάχ Γκιούλ, ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο απερχόμενος στρατηγός, Μπασμπούγ. Πρόκειται για 11 άτομα, εναντίον των οποίον έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης από τις 23 Ιουλίου. Για να μπορούν να προαχθούν, όμως, θα πρέπει το αργότερο έως την Τετάρτη να έχουν αρθεί τα εντάλματα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε